Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20-årig IS-svensk dömd till fängelse för terrorplan

Efter en månad hos släktingar i ett flyktingläger i Libanon greps 20 årige svensken Hamam al-Weli av underrättelsetjänsten. Nu är han dömd till 5 års straffarbete för terrorism. Foto: Privat
Militärdomaren la fram flera bildbevis - i form av bilder på automatvapen, bilder på 20 åringen själv när han leker med en pistol - som hittades i hans dator och mobiltelefon. Hamam hävdar att det är bara ”plastvapen”. Foto: Privat

BEIRUT. Han fick direktiv av IS att kidnappa utländska diplomatbarn i Sverige och utföra terrordåd. 

Den 20-årige Brommabon Hamam al-Weli dömdes i går av en militärdomstol i Libanon till fem års straffarbete.

– Vi ska överklaga domen, säger al-Welis advokat Ziad Ajjaj till Expressen. 

I drygt ett år har 20-årige Hamam al-Weli från Bromma i västra Stockholm varit frihetsberövad i Libanon.

Han greps av Libanons underrättelsetjänst efter att han tillbringat en månad hos släktingar i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared i norra Libanon.

– Han mådde psykiskt dåligt i Sverige och fick råd av sin läkare att åka till släktingar i lägret Nahr al-Bared i norra Libanon för att bli bättre, sa hans försvarsadvokat Ziad Ajjaj i sin långa plädering vid Militärdomstolen i Beirut i går.  

När Hamam al-Weli greps anklagades han för att tillhöra terrorgruppen IS. Utredarna hittade konversationer med olika IS-chefer i chattprogram i 20-åringens dator och mobiltelefon. Den libanesiska underrättelsetjänsten menar att de bevisat att han fått direktiv om och diskuterat olika terrorplaner i Sverige och i andra europeiska länder. Al-Weli erkänner att han gick med i en grupp på Telegram där man diskuterade olika saker men nekar till brott. I samma grupp fanns även några kända IS-rekryterare. Det var de som fick al-Weli att åka ner till Libanon, enligt utredningen. 

– Du var i kontakt med Fadel Shaker al-Shahal och du hade planer på att kidnappa diplomatbarn i Sverige. Du fick även order av Daesh (IS) att kartlägga barnens skolor och dagis. Du skulle även attackera amerikanska ambassaden i Stockholm, sa militärdomaren Houssien al-Abdullah till 20-åringen under rättegången.

Tog tillbaka erkännande

Fadel Shaker al-Shahal är libanes och efterlyst av underrättelsetjänsten. Flera personer som anklagats för att tillhöra IS i Libanon och ställts inför rätta för misstänkta terrorbrott har varit i kontakt med al-Shahal. 

20-åringen säger att han inte känner Fadel Shaker al-Shahal.

I tidigare förhör har Hamam al-Weli erkänt det mesta som han anklagas för. Men i domstolen tog han tillbaka allt. Han har nu hävdat att han är oskyldig och att han under hot pressats att erkänna saker som han aldrig har gjort.

 – Min klient framställs som en av världens farligaste terrorister. I själva verket är han oskyldig och enda syftet med resan till Libanon var att träffa sina släktingar, säger den 20-årige Brommabons försvarsadvokat. 

Enligt utredningen svor Hamam al-Weli krigsmannaed för IS redan under 2015. Då hade han bott i Sverige i drygt ett år. 20-årigen är svensk medborgare, men han är född i Saudiarabien och uppvuxen i det palestinska flyktinglägret al-Yarmouk söder om Syriens huvudstad Damaskus.

Under tiden i Sverige ska 20-åringen ha haft kontakt med ett antal personer som är kopplade till terrorgruppen IS. En av dem som pekas ut för att han varit involverade i rekryteringen av honom är en IS-chef i Libanon. Denne greps av libanesisk underrättelsetjänst i samband med en annan utredning redan innan svensken åkte ner till Libanon. Expressen har tagit del av förhören med IS-chefen som säger att han fick i uppdrag av en annan IS-ledare i Syrien att rekrytera medlemmar i Europa.  

Pappan: ”Min son är oskyldig”

Expressen har tidigare träffat Hamam al-Welis pappa. Han vill inte diskutera anklagelserna som riktades mot sonen.

– Min son är oskyldig. Du vet hur Libanons militärdomstol är. De griper folk på falska grunder.

Efter att slutpläderingarna i målet skjutits upp flera gånger hämtades Hamam al-Welis i går till militärdomstolen i Beirut. En representant från den svenska ambassaden i Beirut var också på plats. 20-åringen fick nu svara på en sista fråga från domaren. Den handlade om ett dokument som 20-åringen ska ha skrivit ner när han var i Stockholm. Det innehåller några rader på arabiska och har beskrivits som ett slags testamente. 

– Är det här ditt testamente? Var det du som skrev det, frågade domaren.

Hamam al-Welis svarade:

– Nej, det är inget testamente. Det är bara några tankar som jag har själv skrivit ner och även saker som jag hittade på internet. 

Domaren svarade:

– Nej, precis. Det är inte ditt testamente. Det är en dikt som Usama bin Laden läste upp när han hyllade 9/11-terroristerna, sa domaren.

Ska ha besökt skjutbana

Hamam al-Welis advokat hävdade återigen att hans klient är oskyldig. Advokaten menade att IS omöjligen kan ha rekryterat svensken eftersom terrorsekten i praktiken redan kollapsat.

Domaren svarade:

– Titta vad som hände i Sri Lanka. Nej, det är inte över än. 

Enligt utredningen ska Hamam al-Welis ha besökt en skjutbana i Stockholm att träna sig i vapenhantering. Underrättelsetjänsten har hittat bilder på automatvapen som 20-åringen diskuterat med personer som tros tillhöra IS i Syrien.

Hamam al-Welis fälls på alla åtalspunkter: Planering och förberedelse till terrorbrott samt att bilda och tillhöra en terrorcell för att utföra terrordåd. 

Domen, fem års straffarbete, avkunnades sent i går kväll. Straffet ska avtjänas i Libanon.

– Vi kommer att överklaga domen, säger Hamam al-Welis advokat till Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.