Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

20 år efter Clintons skandaler – nu tas kvinnorna på allvar

Dokumentär släppt 20 år efter ”Lewinsky-affären”.
Paula Jones, Kathleen Willey och Juanita Broaddrick. De säger allt tre att de blev utsatta för sexuella övergrepp av Bill Clinton. Nu 2019 börjar de slutligen bli tagna på allvar.
Foto: PAUL J RICHARDS / AFP/ TT
Monica Lewinsky. Hon har börjat omvärdera vad som egentligen hände mellan henne och Bill Clinton.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP/ TT
Foto: RON EDMONDS / AP

Det är Monica Lewinsky som spelar huvudrollen i den uppmärksammade tv-dokumentären ”Clinton och otrohetsskandalen”.

Men den är också en upprättelse för tre andra kvinnor som har betydligt värre saker att säga om USA:s förre president Bill Clinton.

Om hur han begick sexuella övergrepp, blottade sig, våldtog.

Detta är Kathleens, Paulas och Juanitas berättelser.

Nu börjar de slutligen bli tagna på allvar. 

Det är amerikanska A&E som gjort dokumentären ”Clinton och otrohetsskandalen” som sänts på SVT. Den gjordes lagom till att det gått 20 år sedan den så kallade Lewinsky-skandalen och riksrättsprocessen mot USA:s 42:a president, Bill Clinton.

Det är en historia hela världen kan. Hur den 49-åriga presidenten inledde en relation med en 22-årig praktikant i Vita huset, hur han under ed nekade och därmed ljög om att han haft sex med henne och hur detta sedan ledde till att han blev den andra presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt.

Monica Lewinsky och Bill Clinton. Deras relation ledde till att USA:s 42:a president ställdes inför riksrätt.
Foto: SVT

Historien har börjat omvärderas i spåren av #Metoo-rörelsen. Kom Bill Clinton för lindrigt undan? Även Monica Lewinsky - som aldrig sagt något annat än att deras relation var frivillig- har börjat se med nya ögon på vad som hände.

Tre kvinnor med mörka historier om Bill Clinton

Så här skrev hon i fjol för Vanity Fair:

”I dag ser jag hur problematiskt det var att vi två hamnade i en sådan situation där man kunde tala om samtycke. Vägen som ledde dit var kantad av ett olämpligt utnyttjande av makt, ställning och privilegier.”

Monica Lewinsky intervjuas i tv-serien. Men där finns också tre andra kvinnor: Juanita Broaddrick, Kathleen Willey och Paula Jones. För dem handlade inte Bill Clinton om någon otrohetsskandal. De har betydligt mörkare saker att säga. 

De fanns alla med i den väldiga utredningen som speciella åklagaren Kenneth Starr författade 1998, men de spelade egentligen ingen roll i riksrättsprocessen.

För riksrättsprocessen handlade om påstådd mened och förhindrande av rättvisans gång. Inte om sexuella övergrepp och våldtäkt. Det är sådana anklagelser kvinnorna har.

Hillary Clinton kallade anklagelserna för högerkonspiration

De förekom i medierna redan på 1990-talet alla tre, men betraktades av många som en del i det Hillary Clinton kallade ”en omfattande högerkonspiration”. De gick republikanernas ärenden, var inte tillförlitliga.

De dök sedan upp igen vid valkampen 2016, denna gång som vittne för Donald Trump inför valdebatt nummer två. Men det är kanske inte så konstigt att de lutar åt republikanerna, med tanke på vad de har att berätta.

I ”Clintons otrohetsskandaler” behandlas de neutralt, de får berätta, de blir tagna på allvar. År 2019 börjar deras röster kanske slutligen bli hörda. Eller som Juanita Broaddrick sa redan 2017 till Fox News, efter #Metoo rörelsen:

– Det känns som om folk slutligen börjar tro och inse att jag verkligen blev sexuellt överfallen av Bill Clinton.

– Alla offer har rätt att bli tagna på allvar. Det spelar ingen roll om du är demokrat eller republikan.

Juanita Broaddrick berättade för sitt barnbarn

Juanita Broaddrick har bott större delar av sitt liv i Van Buren, Arkansas. Hon är 76 år i dag, pensionerad föreståndare för ett ålderdomshem i staden.

Det var först häromåret hon berättade för sitt barnbarn, 13-årige Ridge, om vad som hände henne när hon var 35 år.

– Det var tufft. Jag grät nästan, berättar hon för Buzzfeed.

– Han svarade: ”Jag vet vad som hände. Jag vet vad Clinton gjorde mot dig”.

Han hade redan googlat hennes namn. 

Året var 1978 och Juanita Broaddrick arbetade på ålderdomshemmet redan då. Det var valår och en 31-årig Bill Clinton kampanjade för att vinna guvernörsvalet i Arkansas. Hon jobbade en del för kampanjen, inbjuden av en vän.

Bill Clinton och Juanita Broaddrick (längst till höger). Bilden är tagen 1978, samma år som hon säger att Clinton våldtog henne.
Foto: AP/ TT

Bill Clinton höll ett valmöte på Broaddricks ålderdomshem i Van Buren, de pratade med varandra och han uppmanade henne att höra av sig ifall hon hade vägarna förbi huvudstaden Little Rock. 

Bill Clinton ville träffas på hotellrummet

Några veckor senare var hon där på ett seminarium och gjorde som Clinton sagt. Han föreslog ett möte på ett kafé vid hotellet där Juanita Broaddrick bodde, men ringde i sista stund upp till hennes rum och undrade om de inte kunde träffas där i stället. Det var en massa reportrar i lobbyn.

Hon sa okej, men skulle få ångra sig djupt. Kort efter att Bill Clinton kommit in på hennes rum så försökte han kyssa henne, och bet henne hårt i läppen.

Juanita Broaddrick säger att hon gjorde motstånd, att hon berättade att hon var gift, men han knuffade ner henne på sängen. Och våldtog henne.

– Det sista han sa till mig när han lämnade rummet var: Det är bäst du skaffar lite is mot det det där (hennes läpp var svullen), sa hon i en tv-intervju med NBC 1999.

Hon gjorde intervjun med NBC innan den friande domen föll i riksrättsmålet. TV-bolaget valde att sände den först sedan Clinton friats.

För Buzzfeeds reporter tillägger hon om Bill Clinton:

– Det fanns ingen ånger. Han agerade som om det var något helt vardagligt. Han var inte på minsta sätt ångerfylld. Det var så overkligt.

Berättade för två kollegor

Två av hennes kolleger kom in på rummet kort efteråt, såg tårarna, de svullna läpparna. Hon sa åt dem vad som hänt, men bad dem svära att inget berätta för någon. Det var 1978 i amerikanska södern, Bill Clinton var en mäktig lokal person.

Juanita Broaddrick kanske skulle ha hållit tyst i all evighet om inte advokater som arbetade för Paula Jones fått nys om historien i slutet av 1990-talet och tvingat henne att vittna om händelsen. Hon nekade först vad som hänt - Bill Clinton var president då - men skulle sedan berätta sanningen när hon var tvungen att vittna under ed inför en åtalsjury.

Säkert är att Paula Jones spelat en mycket stor roll i Lewinsky-skandalen. Hon var den första som trädde fram och anklagade presidenten för övergrepp. 

Året var 1994 när hon stämde honom, världens mäktigaste man, USA:s president. Hon gick ändå till Högsta domstolen och fick där rätten att stämma honom i ett civilt mål. Försvaret hade hävdat att det inte gick att göra med en sittande president. 

Paula Jones gick ända till Högsta domstolen för att få rätt att stämma USA:s president i ett civilmål. Hon säger att Bill Clinton blottade sig för henne 1991.
Foto: J PAT CARTER / AP/ TT

Det är i turerna kring denna stämning som Monica Lewinsky skulle dras in i historien. Paula Jones var en följetong i amerikanska medier på 1990-talet. Hon behandlades i regel med skepsis, någon att driva med i tv-shower som Jay Lenos ”The Tonight Show”.

James Carville, en av Bill Clintons rådgivare, sa så här om henne:

– Om man drar en hundradollarsedel genom en trailerpark så vet man aldrig vad man hittar. 

Paula Jones berättelse handlar också om ett hotellrum. Året var 1991. Datumet den 8 maj.

Bill Clinton bjöd Paula Jones till sviten

Bill Clinton var guvernör då. Paula Jones arbetade för delstaten Arkansas och registrerade gästerna vid en konferens där även Clinton deltog.

Danny Ferguson, delstatspolis som arbetade för guvernören, kom fram till bordet och småpratade lite, lämnade henne och återvände efter en stund med en lapp. Han hade just talat med guvernör Clinton.

På lappen stod numret på den hotellsvit där Clinton bodde. Han ville träffa henne där, sa Ferguson.

Paula Jones gick upp till rummet, polisen stod utanför. I sitt vittnesmål från 1998 berättar hon hur Bill Clinton efter några minuters samtal, rörde sig tätt inpå henne. Hon drog sig undan först.

– Mr Clinton närmade sig igen och sa: ”Jag älskar hur ditt hår faller över din rygg” och ”Jag älskar dina kurvor”.

Paula Jones försökte distrahera honom och ställde frågor om hans fru. Hon satte sig ner på en soffa nära dörren. Clinton kom dit.

– Han gick över till soffan, drog ner byxorna och exponerade sin penis och sa åt mig: ”Kyss den”.

Hon hoppade skräckslagen upp från soffan och sa att hon måste tillbaka till sitt bord. Clinton accepterade det och sa:

– Jag vill inte göra något mot dig som du inte vill själv.

Det sista han sa innan hon lämnade rummet var:

– Du är smart. Låt oss behålla detta för oss själva.

Paula Jones lämnade in stämning mot Bill Clinton

Hon skulle lämna in stämningen mot honom 1994 när han varit president i ett par år. Det hela skulle sluta med en uppgörelse där hon fick 850 000 dollar.

Clinton-lägret  - och många inom media - såg henne mest som ett redskap för republikaner som ville komma åt Bill Clinton. Det trodde henne inte.

– Det är som om jag, Juanita och Kathleen har skrikit i åratal för att någon från den vänsterliberala sidan ska höra oss, säger Paula Jones till New York Times.

– De drev med oss. De trodde oss inte. De sa att vi hittade på.

Kathleen Willey sökte jobb i Vita huset

Kathleen heter Willey i efternamn och även hon fanns med i Lewinsky-rapporten. Hon var 47 år när hon sökte upp president Bill Clinton i Vita huset för att be om ett jobb.

Kathleen Willey intervjuas av ”60 Minutes” 1998. Det var första gången hon berättade om hur Bill Clinton angripit henne sexuellt.
Foto: AP/ TT / NTB

Hon var bekant med presidenten, hade samlat in pengar för hans valkampanj och arbetade oavlönad som frivilligarbetare i Vita huset. Men hon behövde pengar och hoppades på ett jobb med lön.

Mötet ägde rum den 27 november 1993. Enligt Kathleen Willey så visade presidenten in henne i en korridor intill Ovala rummet. De var ensamma där och Bill Clinton väntade inte länge, enligt Willey. Han tryckte upp henne mot väggen, kysste henne, pressade hennes händer mot sitt kön och försökte komma under hennes kjol.

– Jag har velat göra detta sedan jag första gången såg dig, sa han.

Linda Tripp spelade en nyckelroll

Men hon lyckades slita sig undan och ta sig ut genom dörren. Därutanför mötte hon en annan Vita husmedarbetare, Linda Tripp, som såg hur uppriven hon var.

Det är samma Linda Tripp som ska bli kollega med Monica Lewinsky flera år senare på försvarshögkvarteret Pentagon efter att Lewinsky omplacerats från Vita huset. Den unga Lewinsky börjar berätta vad hon och Bill Clinton gjort.

Linda Tripp spelade en viktig roll under Lewinsky-skandalen. Hon bandade Monica Lewinsky i hemlighet där hon berättade om vad hon och president Bill Clinton gjort.
Foto: SVT

Linda Tripp börjar i hemlighet banda dessa samtal. Det blev ett viktigt underlag för speciella åklagaren Kenneth Starr och FBI. Monica Lewinsky kände sig av förståeliga skäl djupt sviken av sin före detta vän.

Kathleen Willey var från början demokrat, men är i dag en övertygad republikan och Trump-anhängare. Hon berättade sin historia först för ”60 Minutes”, en historia som genast dementerades av Bill Clinton. Han har alltid förnekat allt vad Kathleen Willey, Paula Jones och Juanita Broaddrick berättat.

Willey har inte mycket gott att säga om vänstern och feminister som under alla dessa år förminskat eller tvivlat på henne och de andra två, men som samtidigt snabbt gått till angrepp mot republikaner som beskylls för övergrepp, som HD-domaren Brett Kavanaugh.

– De är hycklare, säger Kathleen Willey. De dyrkar allt som paret Clinton gjort.

President Bill Clinton på väg att göra ett uttalande om riksrättsåtalet 1999.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP

”Clinton och otrohetsskandalen” har nu över 20 år senare i alla fall gett dem alla tre chansen att få sina röster hörda utan fnysningar eller fördömanden. Det finns kommentatorer som tidigare tvivlade på Juanita Broaddrick som nu säger att de tror henne.

Någon ursäkt från Bill Clinton lär kvinnorna dock aldrig få. Det har inte ens Monica Lewinsky fått.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.