Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke kvävdes efter lunch på förskolan

Pojken avled på sjukhuset.
Foto: Mikael Sjöberg

Den 2-årige pojken satte en korvbit i halsen under lunchen på förskolan i Nacka och fördes till sjukhus. 

På torsdagen meddelade polisen att pojken avlidit på sjukhus.

– Tyvärr slutade det på mest tragiska vis. Skadorna blev för omfattande så det gick inte att rädda pojken, säger Patrik Lillqvist på Nackapolisen.

Det var förra torsdagen som den 2-åriga pojken fick andningsuppehåll och fördes akut till Astrid Lindgrens barnsjukhus i ambulanshelikopter, vilket NVP.se då rapporterade.

Denna torsdag kunde polisen berätta att pojken hade avlidit. På sjukhuset försökte man kyla ned pojken för att minska effekten av syreskadorna, men hans tillstånd efter olyckan förbättrades aldrig.

– Tyvärr slutade det på mest tragiska vis. Skadorna blev för omfattande så det gick inte att rädda pojken. Det hände inte i dag, utan lite tidigare, säger Patrik Lillqvist, kommissarie vid Nackapolisen.

Det var när den yngsta barngruppen på en förskola i Nacka kommun skulle äta lunch förra torsdagen som olyckan inträffade. Den 2-årige pojken satte en korvbit i halsen som blockerade luftvägarna.

Ett stort räddningsuppbåd bestående av ambulans, polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen. Samtidigt stod förskolan i löpande telefonkontakt med SOS och tre vuxna pedagoger på förskolan kämpade, utan framgång, med få ut korvbiten ur pojkens hals.

"Kändes som en evighet"

Marika Nyström, förskolechef på förskolan, var med vid olyckstillfället, men har svårt att uppskatta hur lång tid det tog innan hjälp anlände.

– Jag var en av de som var med fram till att ambulansen kom, men min tidsuppfattning är oklar. Det kändes som en evighet, jag kan tyvärr inte uttala mig om hur lång tid det tog. Jag vet inte, säger Marika Nyström.

Savannah som går i en närliggande skola blev vittne till räddningsuppbådets ankomst.

– Vi var i klassrummet och såg att det först kom två ambulanser och sen en brandbil. Sedan spärrade de av vägen och efter en stund kom ambulanshelikoptern, säger hon.

När räddningspersonal hade nått fram var pojken vid liv, men läget bedömdes så allvarligt att ambulanshelikoptern omedelbart förde honom till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Familjen hårdast drabbad

Pojken fördes till sjukhus med helikopter.
Foto: Savannah Pelizzoli
Foto: Savannah Pelizzoli

Veckan som har gått sedan olyckan har varit svår för förskolan och för Marika Nyström.

– Det finns inte ord för att beskriva det man känner och har upplevt. Framför allt så tänker man på den drabbade familjen. De har det allra svårast, säger hon och fortsätter:

– Vi befinner oss mitt i sorgearbete och krishantering nu. Alla som behöver får professionell hjälp. Det finns fem barngrupper på förskolan så alla har inte blivit drabbade på samma sätt. Det är en grupp, de allra yngsta barnens grupp, som den tragiska olyckan har skett.

Förskolechefen säger att man har goda rutiner och utbildad personal för sådana här situationer, men att det ändå kan finnas anledning till självreflektion.

"Barnen har nog inte riktigt förstått"

– När det sker en så här allvarlig händelse reflekterar man alltid och funderar på om man kan dra det ytterligare, om det finns något man kan göra för att förhindra en sådan här situation.

Barnen i pojkens grupp har förlorat en förskolekamrat. Samtidigt är de för unga för att fullt ut förstå vad som har hänt, menar Marika Nyström.

– De allra yngsta barnen, som det nu handlar om, har inte riktigt förstått vad det var som hände. Och det är som med vuxna, man reagerar olika. Små barn kan inte uttrycka sig med ord så då får man vara lyhörd för andra reaktioner.

Händelsen beskrivs i nuläget som en olycka. Polisen har ännu inte tagit ställning till brottsmisstankar i samband med dödsfallet.

– Det är för tidigt att svara på. Vi kommer att samla ihop alla handlingar och ta det i lugn och ro och bedöma situationen, om huruvida det finns något eventuellt vållande, säger Patrik Lillqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.