Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

2 500 polisdatorer ska ha kraschat på ett år

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Minst 2 500 datorer inom polismyndigheten och 4 000 datorer hos sjukvården i Västra Götaland ska ha drabbats av kraschade hårddiskar, rapporterar Dagens Nyheter, DN

Samtliga datorer är av modellen HP Elitedesk 800 G2, enligt tidningen. 

Av okänd anledning har hårddiskarna hos 4 000 datorer inom Västra Götalandsregionen kraschat sedan i somras, enligt DN. 

IT-chefen: ”Undersöker olika scenarier”

Tidningen rapporterar att det handlar om modellen HP Elitedesk 800 G2 35W och regionen har 17 000 datorer av samma typ. 

Haverierna är en gåta. 

– Vi håller på och undersöker olika scenarier och har en dialog med leverantören. Men jag kan i nuläget inte uttala mig om det, sa Maria Skoglöf, chef för regionens IT-avdelning, till DN under torsdagen. 

Polismyndigheten har 10 000 datorer av liknande modell, HP Elitedesk 800 G2 DM, varav fler än 2 500 har kraschat sedan förra vintern, rapporterar DN. 

Polistekniker tvingades kliva över kraschade datorer

Tidningen uppger att de tagit del av uppgifter från två polisanställda som lämnat intern information kring datorproblemen där de beskrivs i detalj. 

– Jag har sett fem-tio ärenden i veckan och har hört om fler från kolleger, säger en person som arbetar inom polismyndigheten men som vill vara anonym till DN. 

Personen uppger att en polistekniker klagat på att han hade så många trasiga datorer i sitt rum att han var tvungen att kliva över dessa. 

Polismyndigheten vill inte kommentera DN:s uppgifter av hänsyn till säkerhetsskäl. 

It-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka tror att hårdvaruproblem ligger bakom de många kraschade hårddiskarna, som är av typen solid-state drive (SSD).  

– Jag skulle snarare tro att det är problem med controllern i SSD-disken, en komponent som styr hur disken arbetar med resten av datorn. Eller firmware-mjukvaran som styr SSD-disken, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.