Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

2 500 nakenfisar uppmärksammar hudcancer

2 500 personer porträtterades nakna på Bondi Beach.
Foto: DEAN LEWINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De representerar antalet som årligen dör i hudcancer i Australien.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN
Konstnären Spencer Tunick.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

Med nakna kroppar som målarduk hoppas konstnären Spencer Tunick kunna öka medvetenhet om hudcancer.

Dagens konstverk på Bondi beach där 2 500 personer deltog krävde en tillfällig lagändring i Australien.

Ett - två - tre.

På order kastade 2 500 personer av sig sina kläder på australiska Bondi Beach på lördagsmorgonen. Vissa applåderade, andra höll varandras händer och några smög sig ned till strandkanten för att doppa tårna i vattnet.

– Alla ni som fortfarande har kläder på er, var så vänliga att kliva ur bild, ekade artisten Spencer Tunicks röst genom en megafon, enligt The Guardian.

– Sluta le, håll händerna för er själva – ni står för mycket på en rad, fortsatte han.

Känd för nakeninstallationer

Det är inte första gången den amerikanske fotografen från Orange County i New York hanterar folkmassor av nakna människor. Det är till och med något av ett signum för hans verk.

Senast han var på besök i Australien 2010 fotograferade han tusentals nakna personer utanför operahuset i Sydney. Spektaklet var då nöjesbetonat och en kvinna, Kate Brown, berättar för The Guardian att det var en ”extatiskt” upplevelse.

– Det var så befriande.

I dag porträtteras de nakna kropparna i en mer allvarsam ram.

Ska uppmärksamma hudcancer

De 2 500 nakenfisarna representerar det ungefärliga antalet australier som årligen dör i hudcancer. Spencer Tunick hoppas att det här verket kan uppmuntra fler att regelbundet göra hud- och födelsemärke kontroll.

– Hud förenar och skyddar oss. Jag använder den vida bredden av kroppar och hudtoner i min konst, säger han till The Guardian.

Dagens konstverk har dock krävt ett särskilt tillstånd – till och med ett undantag i lagen – om att låta Bondi beach vara nakenstrand i ett par timmar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.