Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

2 000 tjänster ska försvinna från Telia

Telia Soneras vd Lars Nyberg. Foto: Fredrik Sjöshult

Telia Sonera kapar 2 000 tjänster för att spara två miljarder kronor på två år. Det är i nuläget oklart hur många svenska jobb som berörs.

Nyligen höll företaget en presskonferens.

– Vi vet inte exakt när eller var nerdragningarna kommer att ske, men att de kommer att ske under nästa år och året efter, sa vd Lars Nyberg.

De neddragningar som nu planeras omfattar cirka 7 procent av koncernens totala personalstyrka. Enligt Lars Nyberg berör neddragningen personal i flera länder. Var, när och hur meddelas senare.

– Jag kan inte svara på var och hur många, det får vi återkomma till de närmaste månaderna men vi kände att det var dags att gå ut och berätta om det här, säger han till TT.

På frågan om det är mest anställda i Sverige som berörs svarar han:

– Vi har ju flest anställda i Sverige, så det är möjligtvis en indikation, men jag vill inte gå in i den spekulationen.

Lars Nyberg inledde presskonferensen med att tillbakavisa alla anklagelser om mutbrott och korruption.

– Det råder nolltolerans mot all korruption och mutor i Telia Sonera. Det är viktigt för mig personligen och något vi jobbar med varje dag.

Beskriver ett branschproblem

Han tillbakavisade också uppgifter att Telia Sonera är inblandade i oegentligheter i Nepal.

Telia Sonera redovisar en vinst före skatt på 6 612 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7 251 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 6 738 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

– Vi har ett problem med otillräcklig tillväxt. Det är inte ett Telia Sonera-problem, det är ett problem för hela branschen, betonade Nyberg på presskonferensen.

Den stora förklaringen är att intäkterna från röstsamtal går ner kraftigt, samtidigt som branschen ännu inte har några stora intäkter från datatrafiken i mobiler, som har exploderat. Nyberg sade att han räknar med att tillväxten därför kommer att vara nära noll de kommande åren, för hela branschen.

– Efterfrågan finns, frågan är hur snabbt vi kan ställa om vår affärsmodell.

Reinfeldt: Höst av varsel

Riksdagsledamoten Mikael Damberg (S) kommenterar varslet i Expressens live-tv-sändning från riksdagen:

– Nu vet vi inte hur många jobb som kommer drabbas i Sverige, men det kan bli allvarligt. Men det är inte det enda varsel som kommit. 45 000 har varslats i år. Och det här är långt ifrån de glädjekalkyler som Reinfeldt presenterade.

Så här säger statsministern Fredrik Reinfeldt (M) till Expressens politiske reporter Niklas Svensson:

– Det här är en höst av varsel och växande oro. Men varsel behöver inte betyda arbetslöshet. Vår budget är inriktad mot att öka vår motståndskraft.

Göran Hägglund (KD) säger att han tänker på de enskilda människor och familjer som drabbas.

– Det här är ett otroligt tungt besked, säger han i Expressens livesändning.

"Det är fruktansvärt"

Agneta Ahlström fick beskedet i går.

– Jag fick beskedet i går. Det är fruktansvärt. Alla personalneddragningar är en sorg för våra medlemmar och 2 000 är en gigantisk siffra, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionen Tele, som med omkring 3 800 medlemmar är det största facket på företaget, säger hon till TT.

Hon vet inte hur stor andel av neddragningarna som rör anställda i Sverige. Företagets argument om att man behöver dra ned på kostnaderna köper hon inte.

– Man kan inte ta bort mer personal. Det finns inget mer att ta av. Medlemmarna är redan så effektiva som det går att vara, säger Ahlström, till TT.

Magnus Brattström, ordförande för Sekos klubb på Telia Sonera med cirka 2 500 medlemmar, är kritisk och säger att han saknar en framtidsstrategi.

– Jag tycker att det är hål i huvudet att slänga ur sig att 2 000 personer ska bort. Det är bara brandkårsutryckningar hela tiden, säger han till TT.

Ingen "lame duck"

Om företaget måste spara bör det göras genom att till exempel se över olika tekniska system och jobba för bättre samordning, anser Brattström.

– Vi ska vara ett företag i framkant. Men det finns så mycket skit på företaget som kan göras bättre, säger han.

Rekryteringen av Lars Nybergs efterträdare pågår redan – hans kontrakt löper ut i december 2013. Han avfärdar risken för att han därför skulle bli en "lame duck" – en maktlös person på väg ut.

– Ser jag ut som en sådan? Nej, jag kommer nog att vara kvar på det här jobbet till sista dagen, säger han till TT.

Nyberg förutsätter samtidigt att efterträdaren, när den personen kommer till Telia Sonera, blir chef omgående, oavsett om det sker den "1 mars, sista augusti eller sista december".

– Jag får nog anpassa mig lite till vad styrelsen vill.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!