Polisen avfyrar vattenkanoner under främlingsfientliga Pegidas demonstration. Foto: Wolfgang Rattay/ReutersPolisen avfyrar vattenkanoner under främlingsfientliga Pegidas demonstration. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters

Polisen avfyrar vattenkanoner under främlingsfientliga Pegidas demonstration.

 Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
Tysk polis framför demonstranterna i Köln på lördagen. Foto: Oliver Berg / Epa / TtTysk polis framför demonstranterna i Köln på lördagen. Foto: Oliver Berg / Epa / Tt

Tysk polis framför demonstranterna i Köln på lördagen.

 Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Demonstranter samlades vid katedralen i Köln på lördagen. På plakatet står det: "Inget våld mot kvinnor". Foto: Oliver BergDemonstranter samlades vid katedralen i Köln på lördagen. På plakatet står det: "Inget våld mot kvinnor". Foto: Oliver Berg

Demonstranter samlades vid katedralen i Köln på lördagen. På plakatet står det: "Inget våld mot kvinnor".

 Foto: Oliver Berg

Poliser bildar mur mot demonstranter i Köln

Publicerad

Demonstrationen urartade i storbråk.

Polisen stoppade främlingsfientliga Pegidas demonstration i Köln efter knallskott och slagsmål.

De avfyrade vattenkanoner för att skingra bråkstakarna.

Samtidigt har antalet anmälningar om övergrepp och trakasserier på nyårsafton mer än fördubblats.

I tyska Köln protesterar den främlingsfientliga organisationen Pegida mot massövergreppen som skedde på nyårsafton. Över hundra kvinnor anmälde att de utsatts för övergrepp, rån och trakasserier.

Medier och tyska myndigheter anklagades av invandringskritiker för att ha tystat ner det som skett eftersom män som angrep kvinnorna har nordafrikanskt ursprung. Kölns polischef tvingades avgå.

Drabbade samman

Enligt en journalist på plats förväntade sig polisen uppåt 2 000 Pegida-demonstranter på lördagen. Många motdemonstranter, enligt tidningen Bild 1 600 stycken, var också där för en planerad demonstration.

1 700 poliser utrustade med tre vattenkanoner bevakade demonstrationerna. De hade satt upp staket för att skilja sidorna åt, rapporterade The Guardian.

Under eftermiddagen urartade situationen. Knallskott kastades och personer från de båda lägren drabbade samman i bråk. Polisen avbröt demonstrationerna och avfyrade sina vattenkanonerna för att skingra de demonstranter som tagit till våld.

 

 

Merkel vill utvisa

Efter massövergreppen stöder förbundskansler Angela Merkel hårdare utvisningsregler för flyktingar och migranter som döms för brott i Tyskland.

– När brott begås och folk ställer sig över lagen måste det få konsekvenser, sa Merkel efter ett möte med sin partiledning i Mainz.

Även de som döms till villkorliga straff bör tvingas lämna landet, enligt Merkel.

– Om folk agerar utanför lagen måste det naturligtvis få konsekvenser. Serieförbrytare som till exempel återgår till stölder eller förolämpar kvinnor måste räkna med lagens fulla kraft, säger förbundskanslern enligt AP.

Flera är asylsökande

Angela Merkels flyktingpolitik har fått kritik efter händelserna i Köln på nyårsafton. Över hundra kvinnor anmälde att de utsatts för övergrepp och polis beskrev de misstänkta förövarna som av "arabiskt eller nordafrikanskt ursprung".

Bland de 31 misstänkta gärningsmän som identifierats av tysk polis är 18 asylsökande, enligt tyska myndigheter. Nio är algerier, åtta marockaner, fem iranier, fyra syrier och två tyskar. De tre återstående är från Irak, Serbien och USA.

 

 

 

Utanför katedralen i Köln genomförde också en "flash mob" en fredlig demonstration mot massövergreppen på lördagen, rapporterar Bild. Över tusen kvinnor ska ha deltagit.

– Vi är alla mammor, döttrar och barnbarn. Vi vill vara högljudda mot våld och visa att vi är många i dag, det är viktigt att vi är här, säger Martina S från Köln till Bild.

 

 

 

Anmälningarna har fördubblats

På fredagen hade antalet polisanmälningar om våld och sexuella trakasserier kring nyårsfirandet i centrala Köln ökat till 170 stycken.

I ett pressmeddelande uppger nu polisen att det har fördubblats till 379 anmälningar.

”De misstänkta som är i fokus för utredningen ä främst människor från Nordafrikanska länder. Majoriteten av dem är asylsökande eller befinner sig olagligt i Tyskland” skriver polisen i pressmeddelandet, enligt AFP.

Drygt 150 av anmälningarna gäller sexuella trakasserier, uppger polisen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag