Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

19-åring misstänkt för våldtäkt på Bråvalla

Tio personer skadades i ett blixnedslag på Bråvalla på fredag eftermiddag. Strax före midnatt mot lördag greps en 19-årig man för våldtäktsförsök. Foto: Lisa Mattisson

Tio personer skadades på fredagen när blixten slog ned på Bråvallafestivalen.

Den man som skadades svårast fick 20-procentiga brännskador och hjärtproblem.

Han vårdas på intensivvårdsavdelningen på Universtitetsjukhuset i Linköping.

Festivalarrangören intensifierar samtidigt säkerhetsarbetet, men kommer inte att installera åskledare på campingområdet.

Det var vid 14-tiden på fredagen som blixten slog ner på campingområdet på festivalen. Tio personer skadade vid nedslaget, varav sex personer fick föras till sjukhus.

En av de skadade vårdas på intensivvårdsavdelning vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det är en 20-årig man med allvarliga brännskador. Polisen uppger att mannen fick 20-procentiga brännskador och hjärtproblem, rapporterar TT.

En jämnårig kvinna med lindriga brännskador vårdades under natten mot lördagen på intensivvårdsavdelningen, men har nu flyttats och är kvar på sjukhuset för observation. Tillståndet för dem båda bedöms som stabilt.

Mer åska under lördagen

Ytterligare en 20-årig man från Stockholmsområdet och en 17-årig pojke från Västsverige drabbades av lindriga skador. Dessutom fördes två 18-åriga kvinnor med lindriga skador till Vrinnevisjukhuset för bedömning.

– Långsamt börjar festivalen återgå till normalläge, säger Tommy Johansson, presstalesman för polisen i Bråvalla till TT.

Enligt SMHI:s prognos för lördagen väntas det bli regn och risk för åska i Norrköpingsområdet.

Inga åskledare på campingen

Festivalarrangören FKP Scorpio håller sig ständigt uppdaterad med väderleksrapporter från myndigheten. FKP Scorpio har undersökt möjligheten att sätta upp åskledare, men kommit fram till att det krävs alldeles för många för att det ska bli effektivt.

– Att det inte finns åskledare på campingområdet beror på att om vi skulle ha det så skulle det ändå inte fungera, säger Niklas Westergren, presstalesperson för FKP Scorpio.

I stället ökar man säkerhetsarbetet på hela festivalområdet och har en beredskap för att flytta festivaldeltagare om det skulle behövas.

– Vi har olika nödsituationsplaner beroende på hur situationen ser ut, säger Niklas Westergren.

Landstinget i Östergötland startade under fredagen ett kriscenter på festivalområdet och ett telefonnummer dit anhöriga kan ringa: 010-104 36 19.

Efter blixtnedslaget blev natten relativt lugn på festivalområdet. En 19-årig man misstänks dock för ett våldtäktsförsök mot en 17-årig flicka. Han greps av polisen strax före midnatt.

Polisen tog också upp anmälningar på ett flertal fall av narkotikabrott, ett försök till misshandel och omhändertog sju personer enligt lagen om berusning.

– Det har varit förhållandevis lugnt, med tanke på mängden besökare. Jag tror att vädret att har spelat in, säger Susann Anckarman presstalesman för polisen vid Bråvallafestivalen.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!