Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åring klev av bussen – höggs ihjäl av Ayman Alksh

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
Ayman Alksh döms till 13 års fängelse och utvisning för mord.
Foto: Polisen
Mordet skedde inför flera vittnen vid resecentrum i Boden.
Foto: Linda Hammarström

Ayman Alksh, 21, låg i fejd med den 19-årige mannen.

På resecentrum i Boden, inför flera vittnen, högg han ihjäl 19-åringen med åtta knivhugg, medan hans två medhjälpare höll fast offret.

Nu döms Ayman Alksh till 13 års fängelse och livstids utvisning.

Den 19 december i fjol tog 19-åringen bussen från Luleå, där han gick i gymnasiet, mot Boden. Flera passagerare lade märke till en annan man, som satt längst bak i bussen med en halsduk med dödskalletryck uppdragen över ansiktet.

På resecentrum i Boden väntade två andra maskerade män.

När 19-åringen gick av bussen blev han omedelbart angripen. Han utsattes för sparkar och slag och blev knivhuggen åtta gånger innan han lämnades att förblöda i snön.

De tre gärningsmännen flydde från platsen men kunde senare gripas.

Ayman Alksh skospår och mordvapnet hittades i snön i närheten av brottsplatsen.
Foto: Polisen

Planlagt mord

I maj åtalades Ayman Alksh, 21, en 24-åring och en 21-åring för att ha mördat 19-åringen ”tillsammans och i samförstånd”

Enligt åtalet var det Ayman Alksh som utdelade knivhuggen medan de båda andra höll fast offret. 

Alksh döms nu till 13 års fängelse för mordet, som enligt tingsrätten var planlagt. Han döms också till utvisning till sitt hemland Syrien och förbjuds att återvända till Sverige.

Hans båda medhjälpare frias för mord och fälls i stället för grov misshandel. 24-åringen får tre års fängelse medan 21-åringen, som även döms för flera andra brott, får fängelse i två år och sex månader.

”Någon av dem kommer att dö”

En 18-årig man som berättade för Ayman Alksh vilken buss offret skulle åka med döms till skyddstillsyn för medhjälp till misshandel.

Ayman Alksh lärde känna sitt offer när de båda var inskrivna i Kriminalvårdens utslussningsverksamhet. Personal har vittnat om att de blev ovänner och att båda sagt ”att någon av dem kommer att dö och att ingen av dem ville vara den som dör”. 

Tingsrätten är oenig i sin dom, där rådmannen och fyra nämndemän har deltagit. Rådmannen och en nämndeman anser inte att det är visat att det var Alksh som gav 19-åringen de dödande knivhuggen:

 ”Det är mycket, mycket troligt att så var fallet, men inte helt säkert”, skriver de.


Ayman Alksh friades för mord i hovrätten och dömdes i stället till 18 månaders fängelse för grov misshandel. Läs mer här.

Hör Tishko Ahmed pressas i rätten om mordet på Wilma

Såhär lät det när pojkvännen försökte förklara bort bevisen i rättegången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.