Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amin Ahmed, 19, döms för gängmord i Växjö

En 28-årig gängmedlem sköts kallblodigt ihjäl i Växjö-stadsdelen Araby i september förra året.
Foto: Carl Carlert / NYHETSBILDEN

En 28-årig man sköts kallblodigt ihjäl i Växjö-stadsdelen Araby i september.

Mordet var en del av en gängkonflikt mellan två grupperingar som polisen kallat den ”somaliska” respektive ”arabiska sidan”.

Nu döms Amin Ahmed, 19, för mordet till nio års fängelse. Han deltog också i en musikvideo som enligt polisen fungerade som en ”manual” för mordet.

Polisen gick efter mordet i Växjö snabbt ut och förklarade att bakgrunden till skjutningen var en konflikt mellan två grupperingarna i Araby. Polisen kallar grupperingarna för ”somaliska” respektive ”arabiska sidan”. Mordoffret var en ledargestalt på den arabiska sidan av konflikten.

Två unga män på den somaliska sidan, 19-årige Amin Ahmed och en 18-åring, åtalades för mordet. De skulle, enligt åklagarens misstankar, ha åkt fram till 28-åringen på en elsparkcykel, sedan ska Amin Ahmed skjutit fem skott som träffat i huvud, bål och ben. 

– Det är fråga om skott som avlossats på ganska korta avstånd, sa kammaråklagare Emma Berge i samband med att åtalet väcktes.

Amin Ahmed döms nu till nio års fängelse för mord. 

Polisen har säkrat hans DNA på tomhylsor som hittats på mordplatsen. Vapnet som användes vid mordet hittades ett par månader senare hemma hos en tjej i Växjö.

”När straffets längd bestämts har tingsrätten tagit hänsyn till mannens ungdom, han var endast arton år gammal vid tiden för brottet”, skriver Växjö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Åklagare Emma Berge yrkade under rättegången på att Amin Ahmed skulle dömas till 14 års fängelse. Då hade hon tagit hänsyn till den så kallade ungdomsrabatten. 

18-åringen som misstänktes ha kört elsparkcykeln frias helt.

”Även om det finns övrig bevisning som talar för att artonåringen har varit inblandad i mordet kan det inte uteslutas att gärningsmannen är någon annan”, skriver tingsrätten. 

Amin Ahmed döms till nio års fängelse för mordet.
Foto: Polisen

Var med i rappares musikvideo

Redan i augusti släppte den somaliska sidan en musikvideo som enligt åklagare riktade sig mot ledaren i motståndarsidan, den mördade 28-åringen. I videon skjuts en person med fem skott och gärningsmännen flyr på elsparkcykel.

– När vi har tagit del av texterna och bilderna efter mordet drar vi slutsatsen att det är en manual för hur mordet skulle gå till. Texten avser enligt vår uppfattning den man som sköts, har mordutredaren Carl-Gustaf Rask tidigare sagt.

Amin Ahmed medverkade vid inspelningen av musikvideon. Men rapparen hävdar att han inte känner till den mördade 28-åringen och att textraderna är helt fiktiva. 

– Ingen har mer betydelse eller ingen betydelse än nån annan .... Inget är skrivet av nån mening, ingen baktanke, det är en låt som har skrivits för jättelänge sen, sa han i förhör.

Rapparen med sedelbuntar. Från utredning om grovt vapenbrott.
Foto: Polisen

”Fråga om en fiktiv låt”

Enligt rapparens försvarsadvokat Zeke Junström är det rapparens uppfattning att det är en låt som utspelar sig i ett fiktivt universum. 

– Han har lika lite önskat livet ur någon person som Cornelis kan ha avsetts ha varit mördar-Anders eller att Bob Marley sköt sheriffen. Det här är fråga om en fiktiv låt och den syftar inte på någon specifik person över huvudtaget. 

Kammaråklagare Emma Berge berättade i samband med åtalet att den mördade 28-åringen var väl medveten om låtens existens. 

– Han visste om att det handlar om honom, det har vi kunnat klarlägga, säger hon. 

Rapparen var i ett inledande skede misstänkt för anstiftan till mordet på 28-åringen. De misstankarna avskrevs men under utredningen framkom uppgifter som gjorde att han dömdes till fängelse i ett år och åtta månader för grovt vapenbrott.

Kvällsposten/Expressen söker åklagaren och Amin Ahmeds försvarsadvokat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.