Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åring åtalas för råa dödsskjutningen

Mannen omringades och sköts till döds av åtminstone tre personer.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Nu åtalas en 19-årign för det råa mordet.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Mördarna omringade mannen i 25-årsåldern – när de väl började avfyra sina skjutvapen så hade han inte en chans.

Motivet tros finnas dolt bland kriminella kretsar i Västerås.

Nu åtalas en 19-årig man för det kallblodiga dådet i Akalla förra året som beskrivits som en avrättning.

– Det är väl en bra beskrivning, säger Fredrik Karlsson, åklagare.

Det var i november förra året som den brutala dödsskjutningen, beskrivet som "nästintill en avrättning" från åklagarhåll, ägde rum utanför tunnelbanestationen i Stockholmsförorten Akalla.

– Jag menar att det här är en planerad händelse där offrets flyktvägar blivit avspärrade och han har blivit skjuten från flera håll med flera skott. Det är inte bara något som händer där och då, säger Fredrik Karlsson, vice chefsåklagare vid Västerorts åklagarkammare.

Sammanlagt så har fler än sju personer suttit frihetsberövade i mordutredningen – men när åtal väl väcktes under tisdagen så är det enbart en 19-åring som misstänks.

Bevis: vittne och övervakningsfilm

– Jag menar att utredningen räcker för att väcka åtal mot den här personen men inte mot de övriga, säger Fredrik Karlsson.

Vilket är motivet?

– Motivet är svårt att veta eftersom vi inte har någon som vi kan höra direkt om det. Men det finns uppgifter i utredningen som talar om en eventuell konflikt med ett antal personer i Västerås och därifrån kommer 19-åringen, säger Fredrik Karlsson.

Befann sig på mordplatsen – men nekar till brott

Det finns bland annat vittnesuppgift och övervakningsfilm som visar att 19-åringen befann sig på platsen vid tiden för mordet – något han även har medgivit själv. Däremot så förnekar 19-åringen brotten han åtalats för: mord, alternativt medhjälp till mord.

– Han förnekar. Jag ska gå igenom stämningsansökan med honom och jag har inga fler kommentarer, säger Fredrik Karlsson, 19-åringens advokat.

I stämningsansökan beskriver vice chefsåklagare Fredrik Karlsson det iskalla agerandet från misstänkte 19-åringen och de andra, okända, gärningsmännen.

Skjutsade mordpatrullen

"(19-åringens namn) begick gärningen med uppsåt. 19-åringens delaktighet i gärningen är att han med bil transporterat åtminstone en av skyttarna till brottsplatsen. Han har även tillsammans med de två skyttarna omringat (mordoffrets namn) och spärrat av dennes flyktvägar från platsen i samband med att gärningen fullbordades", skriver åklagaren.

Efter att offret, i 25-årsåldern, var omringad så öppnade gärningsmännen eld.

Sköt från olika håll

"19-åringen har tillsammans och i samråd eller samförstånd med åtminstone två ytterligare personer dödat offret genom att skjuta honom från flera håll med flertalet skott", skriver åklagaren.

Rättegång planeras starta den 12 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.