Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

19-åring åtalas – ska ha våldtagit 13-åring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det finns intyg av en rättsläkare som konstaterar att flickans skador överensstämmer med vad 13-åringen berättat, enligt Stefan Ekeroth, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Östersund.
Foto: Marie Birkl
Utöver våldtäkt mot barn är den 19-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.

Den 19-årige mannen drog in den 13-åriga flickan på skoltoaletten, våldtog henne och hotade att misshandla henne om hon skulle berätta för någon.

Det är polisens misstankar mot den unge man som nu åtalats för barnvåldtäkt.

Mannen nekar till brott.

Våldtäkten ska ha ägt rum den 21 december 2016, på en gymnasieskola i Jämtland.

Den då 18-årige mannen, som sen dess fyllt 19, ska där ha dragit in en 13-årig flicka på en av skolans toaletter, låst dörren och sen våldtagit henne våldsamt.

Enligt åtalet våldtogs flickan både vaginalt och analt av mannen, någon gång mellan klockan 11 och 15.

"Han har tvingat målsägande att tåla de sexuella handlingarna genom våld, vilket bestått i att han – trots att hon bett honom sluta – tryckt henne mot en vägg, mot hennes vilja dragit av hennes kläder, böjt henne framåt och hållit fast hennes höfter”, står det i åtalet som lämnats in till Östersunds tingsrätt.

Våldtog flickan – hotade henne efteråt

Den åtalade mannen, som är syrisk medborgare, är inte känd av polisen sen tidigare och förekommer inte i andra handlingar gällande brott.

Han själv nekar till brott.

Åklagaren menar att mannen begick våldtäkten med uppsåt, och att han borde ha vetat att offret var under 15 år, alltså ett barn.

Utöver våldtäkt mot barn är den nu 20-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.

Utöver våldtäkt mot barn är den nu 19-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.

Mannen ska efter våldtäkten ha sagt till offret att hon ”kan komma att utsättas för misshandel” om hon berättar för någon om vad som inträffat.

"Hotet var ägnat att hos målsägande framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”, står det i åtalet.

"Rättsläkare konstaterar flickans skador"

19-åringen anhölls redan samma dag som våldtäkten ska ha ägt rum, och två dagar senare – dagen innan julafton – häktades han.

– Det är i huvudsak muntlig bevisning, och så finns det ett intyg av en rättsläkare som konstaterar att flickans skador överensstämmer med vad hon har berättat, säger Stefan Ekeroth, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Östersund, till Östersunds-Posten.

I häktningsframställan framgår att åklagaren bedömde att 19-åringen kunde fly undan straff, och att han kunde tänkas försöka undanröja bevis.

Enligt ÖP är mannen elev på skolan.

Expressen har sökt ansvarig åklagare, kammaråklagare Märta Warg.


RÄTTELSE: Tidigare stod det i den här artikeln att den åtalade mannen är 20 år gammal, och att han var 19 när brottet misstänks ha begåtts. Det stämmer inte. Mannen är 19 år gammal nu, och ska ha varit 18 när brottet begicks.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.