Det finns intyg av en rättsläkare som konstaterar att flickans skador överensstämmer med vad 13-åringen berättat, enligt Stefan Ekeroth, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Östersund. Foto: Marie BirklDet finns intyg av en rättsläkare som konstaterar att flickans skador överensstämmer med vad 13-åringen berättat, enligt Stefan Ekeroth, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Östersund. Foto: Marie Birkl
Det finns intyg av en rättsläkare som konstaterar att flickans skador överensstämmer med vad 13-åringen berättat, enligt Stefan Ekeroth, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Östersund. Foto: Marie Birkl
Utöver våldtäkt mot barn är den 19-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.Utöver våldtäkt mot barn är den 19-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.
Utöver våldtäkt mot barn är den 19-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.

19-åring åtalas – ska ha våldtagit 13-åring

Publicerad

Den 19-årige mannen drog in den 13-åriga flickan på skoltoaletten, våldtog henne och hotade att misshandla henne om hon skulle berätta för någon.

Det är polisens misstankar mot den unge man som nu åtalats för barnvåldtäkt.

Mannen nekar till brott.

Våldtäkten ska ha ägt rum den 21 december 2016, på en gymnasieskola i Jämtland.

Den då 18-årige mannen, som sen dess fyllt 19, ska där ha dragit in en 13-årig flicka på en av skolans toaletter, låst dörren och sen våldtagit henne våldsamt.

Enligt åtalet våldtogs flickan både vaginalt och analt av mannen, någon gång mellan klockan 11 och 15.

"Han har tvingat målsägande att tåla de sexuella handlingarna genom våld, vilket bestått i att han – trots att hon bett honom sluta – tryckt henne mot en vägg, mot hennes vilja dragit av hennes kläder, böjt henne framåt och hållit fast hennes höfter”, står det i åtalet som lämnats in till Östersunds tingsrätt.

Våldtog flickan – hotade henne efteråt

Den åtalade mannen, som är syrisk medborgare, är inte känd av polisen sen tidigare och förekommer inte i andra handlingar gällande brott.

Han själv nekar till brott.

Åklagaren menar att mannen begick våldtäkten med uppsåt, och att han borde ha vetat att offret var under 15 år, alltså ett barn.

Utöver våldtäkt mot barn är den nu 20-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.

Utöver våldtäkt mot barn är den nu 19-årige mannen åtalad för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat flickan med ytterligare våld.

Mannen ska efter våldtäkten ha sagt till offret att hon ”kan komma att utsättas för misshandel” om hon berättar för någon om vad som inträffat.

"Hotet var ägnat att hos målsägande framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”, står det i åtalet.

"Rättsläkare konstaterar flickans skador"

19-åringen anhölls redan samma dag som våldtäkten ska ha ägt rum, och två dagar senare – dagen innan julafton – häktades han.

– Det är i huvudsak muntlig bevisning, och så finns det ett intyg av en rättsläkare som konstaterar att flickans skador överensstämmer med vad hon har berättat, säger Stefan Ekeroth, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Östersund, till Östersunds-Posten.

I häktningsframställan framgår att åklagaren bedömde att 19-åringen kunde fly undan straff, och att han kunde tänkas försöka undanröja bevis.

Enligt ÖP är mannen elev på skolan.

Expressen har sökt ansvarig åklagare, kammaråklagare Märta Warg.

 

RÄTTELSE: Tidigare stod det i den här artikeln att den åtalade mannen är 20 år gammal, och att han var 19 när brottet misstänks ha begåtts. Det stämmer inte. Mannen är 19 år gammal nu, och ska ha varit 18 när brottet begicks.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag