Den misstänkte sitter brevid kvinnan som han senare kommer att råna. Foto: PolisenDen misstänkte sitter brevid kvinnan som han senare kommer att råna. Foto: Polisen
Den misstänkte sitter brevid kvinnan som han senare kommer att råna. Foto: Polisen
Kvinnan tar ut kontanter på banken, medan mannen iakttar henne. Foto: PolisenKvinnan tar ut kontanter på banken, medan mannen iakttar henne. Foto: Polisen
Kvinnan tar ut kontanter på banken, medan mannen iakttar henne. Foto: Polisen
19-åringen följer efter kvinnan till en affär där hon handlar. Foto: Polisen19-åringen följer efter kvinnan till en affär där hon handlar. Foto: Polisen
19-åringen följer efter kvinnan till en affär där hon handlar. Foto: Polisen
Kvinnan ställer sig avsides för att packa sina inköp. Då beslutar mannen för att gå till attack. Foto: PolisenKvinnan ställer sig avsides för att packa sina inköp. Då beslutar mannen för att gå till attack. Foto: Polisen
Kvinnan ställer sig avsides för att packa sina inköp. Då beslutar mannen för att gå till attack. Foto: Polisen
Mannen attackerar den äldre kvinnan och försöker stjäla hennes plånbok. Foto: PolisenMannen attackerar den äldre kvinnan och försöker stjäla hennes plånbok. Foto: Polisen
Mannen attackerar den äldre kvinnan och försöker stjäla hennes plånbok. Foto: Polisen
När den äldre kvinnan inte ger sig biter mannen henne i handen. Foto: PolisenNär den äldre kvinnan inte ger sig biter mannen henne i handen. Foto: Polisen
När den äldre kvinnan inte ger sig biter mannen henne i handen. Foto: Polisen
Hon skriker av smärta och rånaren flyr från platsen med hennes pengar. Foto: PolisenHon skriker av smärta och rånaren flyr från platsen med hennes pengar. Foto: Polisen
Hon skriker av smärta och rånaren flyr från platsen med hennes pengar. Foto: Polisen
Rånaren fastnade på flera övervakningskameror och åtalas nu för fem grova äldrerån. Foto: PolisenRånaren fastnade på flera övervakningskameror och åtalas nu för fem grova äldrerån. Foto: Polisen
Rånaren fastnade på flera övervakningskameror och åtalas nu för fem grova äldrerån. Foto: Polisen

19-årig man åtalas för flera grova äldrerån

Publicerad

Här blir den 76-åriga kvinnan överfallen, biten i handen och rånad på 10 000 kronor. Hon är inte den enda.

En 19-årig man har under två veckors tid vansinnesattackerat och rånat äldre efter deras bankbesök.

Nu ställs han inför rätta för totalt fem fall av grovt rån mot personer mellan 75 och 85 år.

Den 76-åriga kvinnan ser förskräckt ut och skriker av rädsla och smärta. Hon befinner sig i en butik i centrala Stockholm och har precis blivit rånad, puttad och biten i handen.

Allt är fångat på övervakningsfilm.

Den 19-årige misstänkte gärningsmannen har länge spanat på kvinnan, från det ögonblick hon kom in på ett av Nordeas bankkontor i centrala Stockholm. Först sitter han bredvid henne. Sedan, när hon är vid kassan, står han och spanar på hur mycket kontanter hon tar ut, 10 000 kronor.

Han följer sedan efter henne ut från banken.

När övervakningskamerorna nästa gång fångar upp de båda är de i en butik. Kvinnan betalar sina inköp och ställer sig en bit bort för att packa ihop varorna.

Damens skrik hörs

Då går 19-åringen till angrepp och försöker slita loss plånboken. Men kvinnan håller emot. 19-åringen biter henne i handen för att få med sig plånboken. På övervakningsfilmerna märks kvinnans skrik, och både kunder och personal i butiken reagerar – medan gärningsmannen flyr med över 10 000 kronor i handen.

Men överfallet och rånet är bara ett i raden av liknande händelser som drabbade äldre i Stockholm under januari månad.

Vid fem olika tillfällen, mellan den 11 januari och den 28 januari, finns övervakningsfilmer på när den 19-årige misstänkte gärningsmannen angriper äldre människor. Alla brottsoffer är mellan 75 och 85 år gamla och hade precis tagit ut kontanter från banken, där 19-åringen stått och spanat.

Rättegången inleds

En 75-årig kvinna blev rånad på 15 000 kronor och får en höftfraktur.

En 83-årig man blev rånad på samma summa, efter att gärningsmännen följt honom från banken, via bussen, till en gata där rånet ägde rum.

Två äldre kvinnor följde han efter hela vägen hem innan överfallen och rånen ägde rum.

På onsdagen inleddes rättegången mot mannen, som även står åtalad för narkotikabrott.

Den 19-årige gärningsmannen står åtalad för fem fall av grovt rån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag