Vad handlar krisen i Akademien om?
Den akuta krisen beror på att Akademien inte är beslutsmässig i vissa centrala frågor i dag. Bara elva av 18 ledamöter deltar i arbetet – och det krävs tolv för att fatta beslut om till exempel inval av nya medlemmar.
Två ledamöter har hoppat av tidigare, medan fem lämnade arbetet de senaste veckorna i samband med turbulensen kring ledamoten Katarina Frostenson och hennes make, filmaren och klubbägaren Jean-Claude Arnault. Detta sedan denne i november förra året anklagats för sextrakasserier och övergrepp riktade mot en lång rad kvinnor – och för att ha utnyttjat sin koppling till Akademien i dessa sammanhang.
Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till anklagelserna.
Senare framfördes misstankar om att han skulle ha avslöjat Nobelpristagare i litteratur i förväg samt om att det rått en jävssituation när Akademien gav ekonomiskt stöd till den kända kulturklubben Forum som Frostenson och Arnault ägde tillsammans.
Efter en advokatutredning ville en grupp ledamöter utesluta Frostenson ur Akademien. De förlorade en intern omröstning om detta. Sedan omröstningen ägde rum har fem ledamöter av olika skäl lämnat sina uppdrag i Akademien.

Vilka stod emot varandra?
I omröstningen om Katerina Frostenson stod två ”lag” mot varandra: Lag Engdahl under ledning av tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl som inte ville utesluta Frostenson och vann med röstsiffrorna 8 – 6 över Lag Danius under ledning av dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius, som ville ha bort Frostenson.
I Lag Engdahl ingick Horace Engdahl, Sture Allén, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad och Jayne Svenungsson. I Lag Danius ingick Sara Danius, Peter Englund, Kjell Espmark, Jesper Svenbro, Per Wästberg och Klas Östergren.
Sara Stridsberg deltog inte i omröstningen.

AVHOPPEN
Vilka ledamöter har sedan tidigare lämnat Akademien?
Författaren Kerstin Ekman slutade delta i Akademiens arbete 1989. Detta i samband med en kontrovers efter det att mullorna i Iran hade utfärdat en dödsdom mot författaren Salman Rushdie. Ekman protesterade mot att Akademien inte ställde sig bakom en appell till den svenska regeringen att gripa in i Rushdie-affären.
Författaren Lotta Lotass hoppade av i tysthet 2015.
– Jag passade väldigt illa in i miljön kring akademien, berättade hon för Borås Tidning två år senare.
Den senaste veckan har Sara Danius, Katarina Frostenson, Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat arbetet i Akademien. Östergren är den ende som formellt har begärt utträde.

Varför valde Sara Danius att lämna Svenska Akademien?
En majoritet av medlemmarna uttryckte att de saknade förtroende för Sara Danius som ständig sekreterare. Bland dem Horace Engdahl som i Expressen skrev att hon var ”sämst” någonsin av alla Akademiens sekreterare.
– Jag lämnar som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja. Därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol, stol nummer sju i Svenska Akademien. Det här beslutet gäller med omedelbar verkan, sade Danius.

Kan hon komma tillbaka?
Som stadgarna ser ut i dag kan man inte formellt utträda ur Akademien utan bara lämna arbetet. Men det är osannolikt att Sara Danius vill återgå i arbete efter alla bittra strider som utkämpats. Å andra sidan får hon stark sympati, både av andra ledamöter och kulturpersonligheter och i den så kallade knytbluskampanjen som har startats för att stödja henne.
210 författare har undertecknat ett upprop till stöd för Danius. De skriver i Göteborgs-Posten att de har "fått nog av den sexism, det jäv och maktmissbruk som blottlagts" i Akademien.
"Vi har fortsatt förtroende för Sara Danius ledarskap", skriver författarna.
Sara Stridsberg ifrågasätter om misstroendeförklaringen mot Danius ”ens kan betraktas som giltig”.
– Jag skulle inte säga att spelet är förlorat, säger hon till DN.
Enligt ledamoten Jayne Svenungsson förekommer övertalningsförsök för att få Danius att stanna kvar i Akademien.

Kan Katarina Frostenson komma tillbaka till Svenska Akademien?
Katarina Frostenson lämnade Akademien på villkor att Sara Danius också gjorde det. Det var en ”deal” som ledde till att båda ledamöterna hoppade av. Frostenson har inte uttalat sig, men Anders Olsson, ställföreträdande ständig sekreterare, har sagt:
– Katarina Frostenson gick med på att dra sig tillbaka från sina uppdrag i Svenska Akademien … hon har meddelat att hon lämnar sina uppdrag i Akademien med förhoppningen att den ska kunna överleva som institution.
Med tanke på att en majoritet av ledamöterna ville ha henne kvar, kan det inte uteslutas att hon återkommer någon gång i framtiden.

Får man som avhoppad ledamot ha kvar sina förmåner?
Arbetet i Akademien är i princip oavlönat, men ledamöterna får arvode för sina uppdrag. Arbete i utskott och kommittéer, till exempel i Nobelkommittén, kan ge en halvtidslön, har ledamoten Kristina Lugn sagt till medier.
Arvodena försvinner om ledamöter hoppar av sina uppdrag. Så till exempel sjönk Lotta Lotass inkomster av tjänst drastiskt när hon lämnade Akademien, från 480 000 kronor 2015 till 130 000 kronor 2016, rapporterar E55.
Flera ledamöter hyr lägenheter i Akademiens fastigheter i Stockholms innerstad. Det bedöms som osannolikt att de skulle tvingas bort från sina bostäder om de lämnar Akademien.
Akademiavhopparen Kjell Espmark, 88, bor i ett hus på Djurgården som ägs av Akademien, men han riskerar knappast att slängas ut. Detta på grund av sin ålder, tror professor Ebba Witt-Brattström, som efter ett mångårigt äktenskap med Horace Engdahl har god insyn i Akademiens angelägenheter.
– Tänk, vilka rubriker det skulle bli när han står utanför på gatan med pianot och bohaget… nej, han behöver nog inte vara orolig, säger Ebba Witt-Brattström till E55..

LÄS MER: Stora uppropet mot Svenska Akademien
BESLUTSFATTANDET
Vad består Anders Olssons, ställföreträdande ständig sekreterare, arbete i nu?
Litteraturprofessorn Anders Olsson leder som ställföreträdande ständig sekreterare Akademiens arbetet tills vidare. Han ser som sin uppgift att ”rekonstruera” Akademien och få ledamöterna att samarbeta. Han har haft flera möten med kungen, som är Akademiens höge beskyddare.
– Nu är det väldigt mycket osäkert arbete framöver. Vi försöker rekonstruera Akademien inifrån, det är ett jättestort arbete, men jag tror att vi ska klara det. Vi måste samarbeta, helt enkelt, eftersom vi är en så pass liten akademi för närvarande, säger han i P1 Morgon.

Hur länge gäller hans tillförordnade uppdrag?
Uppdraget gäller tills vidare, oklart hur länge. Anders Olsson säger att han har uppdraget tills en ständig sekreterare väljs. För detta krävs att minst nio ledamöter deltar i beslutet, enligt stadgarna.

Hur har Akademien jobbat med Nobelpriset fram till nu?
Det är oklart hur långt Akademien har kommit med arbetet på att ta fram årets Nobelpristagare i litteratur. Men Nobelstiftelsen är allvarligt oroad och kräver att ”Akademien säkerställer att arbetet med årets Nobelpris i litteratur kan genomföras på ett trovärdigt sätt”.
”Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada”, skriver Nobelstiftelsens styrelse.
Litteraturvetaren Martin Kylhammar, professor vid Linköpings universitet, förklarar att så här års brukar arbetet med årets Nobelpris börja på allvar – och då krävs att Akademiens Nobelkommitté är fullt fungerande.
– De ska läsa in sig på huvudkandidaterna och redogöra för sina undersökningar för resten av Akademien som fattar beslut i höst … Samtidigt har flera av de ledande personerna i Nobelkommittén avgått. Den är splittrad. … ja, hur gör man då för att formulera en ny effektiv kommitté? säger han till Corren.

Får Akademien välja in nya medlemmar?
Nej, inte i dagsläget. Enligt stadgarna krävs att tolv ledamöter är på plats. Så här står det i paragraf 12: "Ej må val af nya Ledamöter företagas, utan at til thet minsta Tolf Ledamöter tilstädes äro."

LÄS MER: Drottningarna offrades – nu ska männen reda ut härvan de själva skapat
KUNGENS ROLL
Vad säger stadgarna om kungens roll?
Allt sedan Gustav III grundade Akademien 1786 är kungen dess höge beskyddare och ska enligt stadgarna hållas underrättad om viktiga händelser inom institutionen. Det är bakgrunden till att kung Carl XVI Gustaf nu engagerar sig i Akademiens problem och vill hjälpa till att lösa krisen.
Flera jurister och statsvetare anser att kungen är den ende som har rätt att ändra stadgarna, medan andra säger att det är regeringens uppgift. Fredrik Wersäll, hovrättspresident och tillträdande riksmarskalk, gör bedömningen att kungen kan gripa in och att regeringen saknar inflytande eftersom Akademien inte är en myndighet.
– Jag har gjort lite efterforskningar kring formerna för ändring av stadgan och kommit fram till att det rimligen bör ligga i monarkens hand att göra detta eftersom stadgarna tillkommit på det sätt de gjordes på 1700-talet och inget har förändrats sedan dess, säger han till Expressen.
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, håller inte med.
– Det finns ingen självständig juridisk betydelse av begreppet beskyddare. Det kan ha en ceremoniell betydelse, men ingen rättsligt praktisk betydelse, säger han till TT.

Vad vill hovet göra för att hjälpa Akademien?
Kungen vill utreda om det går att ändra stadgarna, till exempel så att det blir möjligt för ledamöter att utträda. En sådan ändring skulle medföra att man kan välja in nya medlemmar i stället för dem som hoppat av.
"Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde", skriver kungen på hovets hemsida.
– Arbetet på en översyn av stadgarna är i gång. Kungen är högste beskyddare för Svenska Akademien, därför känner han engagemang. Ingen tid är utsatt, vi kommer att informera när det är klart, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

UTREDNINGARNA
Vad är kopplingen mellan Jean-Claude Arnault och Svenska Akademien?
Filmaren och klubbägaren Jean-Claude Arnault är gift med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson. Han är också nära vän till ledamoten Horace Engdahl. Fram till dess att skandalen där han anklagades för sexuella trakasserier briserade i höstas tog han hand om Akademiens lägenhet i Paris och uppges ha disponerat den själv ofta.
Kulturklubben Forum i Stockholm, som han ägde tillsammans med sin fru, fick ekonomiskt stöd av Akademien och flera akademiledamöter framträdde på dess kulturella evenemang.

Hur går det med utredningarna av Arnault-affären?
18 kvinnor anklagade i DN i november förra året och Arnault för sexuella trakasserier och han polisanmäldes minst av åtta kvinnor. En åklagarledd förundersökning inleddes. Arnault tillbakavisade alla anklagelser.
I mars i år lade åklagaren ned större delen av förundersökningen, medan delar finns kvar. Vilka de delarna är har inte åklagaren Christina Voigt velat uttala sig om
I november gav Akademien advokatfirman Hammarskiöld & Co i uppdrag att utreda Akademiens band till Arnault och hans Forum. Advokatfirman skulle också utreda om han påverkat Akademiens utdelande av stipendier och priser.
Under våren slog advokatutredningen fast att Akademien hade brutit mot sina egna jävsregler eftersom den gett ekonomiskt stöd till klubben Forum, som ledamoten Frostenson var hälftenägare i. Enligt utredningen skulle också Arnault ha röjt namnen på sju Nobelpristagare i litteratur i förväg.
Advokatfirman rekommenderade Akademien att polisanmäla Arnault, men en majoritet av ledamöterna beslutade att inte göra det. Detta fördjupade sprickan i Akademien.
Utredningen ska presenteras i början av nästa vecka, meddelade Akademien i ett pressmeddelande i fredags.
I samband med veckans avslöjanden om Akademien anmälde en privatperson Arnault för ekonomisk brottslighet avseende verksamheten i Forum. Åklagaren lade snabbt ned ärendet.

Vad visste Sara Danius om Jean-Claude Arnault?
Som många andra i Kultursverige kände hon till Arnaults rykte och fick själv ett ”skamligt förslag”.
– Han var känd för att vara en sorts Casanova, hade ett rykte för att kladda och att vara extremt intresserad av kvinnor. Liksom seriellt … Jag blev själv föremål för ett skamligt förslag efter en Forumkväll, säger hon till SvD.
LÄS MER: Kungen överväger att agera mot Svenska Akademien

Vad visste de tidigare ständiga sekreterarna Sture Allén och Horace Engdahl om Arnaults påstådda trakasserier?
Expressen publicerade 1997 två artiklar som tog upp Arnaults verksamhet och misstankarna mot honom, men Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sture Allén lämnade uppgifterna utan åtgärd. Han bekräftade för Expressen att han 1996 hade fått ett brev av en ung kvinnlig konstnär, som beskrev sexuella trakasserier.
I dag säger Allén till DN att brevets ”innehåll inte framstod som viktigt” – och att det ”fanns ett förtroende för Kulturprofilen”, alltså för Arnault.
Horace Engdahl är en av Arnaults nära vänner och försvarade denne varje gång hans agerande kritiserades i Akademien. Häromåret beskrev Engdahl sin vän i DN som en gentleman och förebild som ”lever det goda livet, han är nästan ensam om det”.

Vad har skrivits utomlands om Svenska Akademien?
Akademiens kris får stor internationell uppmärksamhet. Utländska medier gör kopplingen till Nobelpriset och till #metoo-rörelsen – och nämner att kungen överväger att gripa in.
Akademien ”faller sönder alltmer”, skriver tyska Süddeutsche Zeitung medan franska France Info noterar att ”metoo-rörelsen skakar Svenska Akademiens grundpelare”.
”I Nobelskandalen, där en man anklagas för sexuella trakasserier, får en kvinna ta smällen”, skriver amerikanska The New York Times.
