Enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen väntar partiet fortfarande på besked från några av de 18 politiker som uppmanats lämna partiet. Foto: Sven Lindwall
Enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen väntar partiet fortfarande på besked från några av de 18 politiker som uppmanats lämna partiet. Foto: Sven Lindwall

18 SD-politiker tvingas bort efter avslöjandet

Publicerad

Samtliga 18 SD-politiker som Expressen avslöjat tvingas bort från sina politiska uppdrag – annars riskerar de att uteslutas från partiet.

Politikerna hade alla kommenterat anonymt på hatsajter.

– Vi har inte fått besked från alla än, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna.

Expressen har avslöjat 18 Sverigedemokrater som ställde upp i valet med att ha kommenterat anonymt på en rad hatsajter. Partiets medlemsutskott har nu kommit med besked om de sista tre kandidaternas framtid, Qin Svantesson, 44, Björn Lundin, 27, och Paul Borstam, 57.

Utskottet uppmanar dem att, liksom de övriga 15 kandidaterna, avsäga sig sina kandidaturer.

– Vi har inte fått besked från alla än, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna.

"Kommer tas upp av partistyrelsen"

Hittills har ett flertal av kandidaterna valt att självmant lämna sina uppdrag och utskottet har ombett totalt 18 politiker att avsäga sig sina kandidaturer efter Expressens avslöjande.

– Om de inte avsäger sig sina uppdrag, kommer det att tas upp av partistyrelsen, säger Martin Kinnunen.

De som vägrar att följa medlemsutskottets beslut, riskerar att uteslutas från partiet.

Expressen har avslöjat kandidaterna med att ha skrivit bland annat: "De rumänska zigenarna är som Egyptens gräshoppor, de lämnar död och förintelse efter sig där de drar fram", "Snart strömmar hit bögar från hela världen." och "Äntligen en skitpratande jude mindre i etern".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag