Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-årsgräns införs för vitt snus

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Från och med den första augusti införs en 18-årsgräns för att få köpa tobaksfria nikotinprodukter.
Foto: SWEDISH MATCH

Användandet av vitt snus har ökat betydligt bland barn och unga de senaste åren och inte sällan pekas marknadsföringen ut som anledning. 

Idag införs en 18-årsgräns för att få köpa tobaksfria nikotinprodukter och även reglerna för marknadsföringen av vitt snus stramas åt rejält. 

Det kommer inte längre vara tillåtet att dela ut gratisprodukter och reklam som riktar sig till personer under 25 år stoppas helt.

Det vita snuset utvinns ur tobaksblad och innehåller nikotin. 

Men, eftersom det inte innehåller tobak så har det tidigare inte kunnat regleras av tobakslagen. Detta har gjort att det varit fritt fram för återförsäljare och producenter att sätta sina egna regler gällande produkterna. 

Trots att många sorter av det vita snuset innehåller höga halter av nikotin har det kunnat säljas och marknadsföras till personer under 18 år. 

I juni 2019 vände sig Folkhälsomyndigheten till Socialdepartementet med önskemål att utreda hur tobaksfria nikotinprodukter ska regleras. 

Nu har Riksdagen röstat igenom flera skärpningar av lagstiftningen för tobaksfria nikotinprodukter som började gälla den 1 augusti. 

Rejäl skärpning av marknadsföringen

Förutom att det formellt ska bli en 18-årsgräns för att köpa produkterna ska nu marknadsföringen begränsas rejält. 

Med den nya lagen kommer marknadsföringen att bli betydligt stramare, och reklam som riktar sig till personer under 25 år stoppas helt.

Enligt den nya lagen får marknadsföringen inte heller vara påträngande, uppsökande eller uppmana till användning av tobaksfria nikotinprodukter.

 Det blir även helt förbjudet att dela ut gratisprover.

Regleringen av lagen kommer att börja gälla stegvis och kommer i sin helhet vara genomförd i februari 2024.

Snabb och stor framgång

Det tobaksfria snuset har ridit på en enorm framgångsvåg sedan det lanserades för ett fåtal år sedan. Flera Novusundersökningar visar att det sedan dess skett en drastisk ökning av produkterna bland barn och unga. 

Expressens tidigare granskning av den trendiga produkten visar att fruktiga smaker, sportiga bilder och populära kändisar – sätter snuset i en ungdomlig kontext där de färgglada dosorna framställs som coola accessoarer – och dess innehåll som ett fräscht och hälsosamt alternativ. 

Butiken rånas – då tar 80-åringen fram hagelbössan

När 80-åriga Craig Copes närbutik utsattes för ett rånbesök agerade han kvickt. Han bad rånaren att komma närmre...och då tog han fram ett gömt hagelgevär och sköt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.