Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

18 års fängelse för Jonas Oredsson

Stockholms tingsrätt meddelade på fredagsförmiddagen domen i den stora kokainhärvan:

Den så kallade ensamseglaren, göteborgaren Mauritz Andersson, döms till 14 års fängelse.

Den utpekade huvudmannen Jonas Oredsson döms till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt.

– Domen är felaktig och vi kommer att överklaga, säger Jonas Oredssons advokat, Thomas Martinson, till Expressen.se.

Bakgrund: De åtalade

Hjärnan: Jonas Oredsson, 40, tidigare dömd för bland annat flera bankrån, anses vara huvudmannen i kokainhärvan där stora mängder knark i omgångar, under 2006 till 2010, har smugglats eller försökt smugglats från Latinamerika till Europa.

Ensamseglaren: Mauritz Andersson, 56, ska vid tre tillfällen ha hjälpt Oredsson att smuggla eller försökt smuggla, stora mängder knark ombord på segelbåt. Han greps sommaren 2010 med 1,4 ton kokain på båten.

Släktingarna: En 50-årig släkting till huvudmannen misstänks ha varit delaktig i kokainhärvan genom penningtvätt och överföringar av pengar. Hon misstänks också för grovt bokföringsbrott. Huvudmannens 59-åriga mamma ska med pengar från hans narkotikaaffärer ha köpt honom en bil.

Medhjälparna: En 30-årig och en 33-åring man ska ha hjälpt till att genomföra smugglingsförsöket 2009.

Övriga: Mauritz Anderssons 65-åriga flickvän ska ha hjälpt mannen med pengar vid ett tillfälle. En 40-årig man har bland annat köpt lyxbilar åt huvudmannen, och betalat med pengar från knarkaffärerna.

Turbulent rättegång

Det har varit en turbulent rättegång. Under hösten uppstod ett bråk i rätten mellan de åtalades försvarare och rättsväsendet, företrätt av polis och åklagare. Advokaterna kom med anklagelser om tjänstefel, mened och grov stöld. De hävdade att de undanhållits uppgifter men också att det hade presenterats felaktiga uppgifter inför domstolen.

I måndags beslutade en åklagare vid riksenheten för polismål att varken åtala poliser vid rikskriminalen eller åklagare i målet. En utredning om bevisförvanskning drivs dock vidare, men nu som tjänstefel.

Källa: TT/Expressen

I dag meddelade Stockholms tingsrätt domen i den stora kokainhärva som rullades upp sommaren 2010 då en svensk ensamseglare från Göteborg, Mauritz Andersson, greps på Karibiska havet.

Ombord på segelbåten fann tullare 1,4 ton kokain förpackat i jutesäckar. I december samma år greps den kände bankrånaren Jonas Oredsson, 40, i Colombia.

På fredagen meddelade tingsrätten att Jonas Oredsson och Mauritz Andersson döms till 18 respektive 14 års fängelse, vilket var de straffsatser som åklagarna yrkade på.

De döms för att ha gjort sig skyldiga till tre fullbordade grova narkotikabrott, år 2006, 2008 och 2010.

I det första fallet har de skaffat, förvärvat och överlåtit narkotika till ett värde av minst 35 miljoner kronor. I det andra fallet rör det sig om kokain till ett värde av minst 75 miljoner kronor. 2010 greps Andersson på Karibiska havet.

Tillsammans med två ytterligare män, 30 respektive 33 år gamla, har de även gjort sig skyldiga till försök till grovt narkotikabrott respektive medhjälp till försök till grovt narkotikabrott rörande drygt 700 kg kokain.

30-åringen döms till fängelse i åtta år och den 33-årige medhjälparen till fängelse i ett år.

En släkting till 40-åringen döms för grovt penninghäleri avseende 44 miljoner kronor. Hon döms till fängelse i fem år och sex månader.

Oredssons mamma har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till grovt penninghäleri. Hon döms till villkorlig dom och böter.

Straffmaximum

Straffet på 14 års fängelse för ensamseglaren utgör, enligt rätten, i princip "det maximalt högsta fängelsestraffet som kan dömas ut vid flerfaldig brottslighet om straffmaximum för brottet är fängelse tio år, vilket är fallet beträffande grovt narkotikabrott".

Att Jonas Oredsson döms till 18-års fängelse beror på att tingsrätten tillämpat "en speciell straffskärpningsregel som innebär att tidigare särskilt allvarlig brottslighet kan få genomslag på det straff som ska dömas ut". Det innebär att hans grovt kriminella bakgrund spelat in i domslutet.

Till Expressen.se säger Jonas Oredssons advokat, Thomas Martinson, att domen kommer att överklagas.

– Det är självklart. Han, liksom jag, menar att han är oskyldig till den brottslighet som han är åtalad för, säger Thomas Martinson.

Andremannen i härvan efter Jonas Oredsson är ensamseglaren Mauritz Andersson. Hans advokat är inte förvånad över domen:

– Vi visste ju att Mauritz skulle dömas, men jag tycker att han dömts för mer än han borde dömas för. Jag har pratat med honom och han kommer att överklaga domen, säger försvarsadvokaten Martin Cullberg till TT.

Åklagarna har tidigare meddelat att de kommer att ägna två timmar till att på fredagen läsa domen innan de svarar på frågor från journalister.

Fritagits tre gånger

Jonas Oredsson, som numera heter Falk, har suttit i fängelse flera gånger, är en av landets mest omskrivna rånare och har av polisen klassats som mycket farlig och är rymningsbenägen. 1993 fritogs han från Hällbyanstalten när en beväpnad man tvingade anstaltens centralvakt att öppna dörren.

Två år senare hade Jonas Oredsson dömts till fängelse för tre rån, men när han skulle ställas inför Svea hovrätt i Stockholm körde en beväpnad mc-förare upp framför domstolen. Vakterna hotades samtidigt som Oredsson hoppade upp på motorcykeln. Bara veckor senare greps han efter att ha avlossat flera skott i samband med bankrån mot Sparbanken och Handelsbanken i Gustavsberg, öster om Stockholm.

2001 fritogs Oredsson av tre personer, under en permission från Hallfängelset. Han greps en kort tid därefter. I hans brottsregister finns förutom en rad grova rån, grovt narkotikabrott, vapeninnehav och övergrepp i rättssak.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!