Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

18-åringens "influensa" var sömnsjukdom

Hermione Cox-Dennings började misstänka att någonting var fel när hon sov i flera dagar – utan att äta eller gå på toaletten. 

En läkare sa att hon troligtvis hade fått influensa – något som skulle visa sig vara fel.

Hon led av en ovanlig sömnsjukdom. 

Att tonåringar sover mycket hör inte till det ovanliga, men 18-åriga Hermione Cox-Dennings trötthet är någonting utöver det vanliga. För tre år sedan började Hermione Cox-Denning känna sig så pass utmattad att hon ägnade flera dagar åt att sova. 

18-åringen från Wales i Storbritannien gick till flera läkare som trodde att hennes extrema utmattning berodde på influensa – något som skulle visa sig vara fel.

Hermione fortsatte att vara trött och en gång sov hon i flera dagar i sträck. Efter några månader inträffade samma sak igen. 

– Då började jag bli väldigt orolig, jag missade mycket i skolan, jag hade höga betyg och ville inta att de skulle sänkas, säger hon. 

Läkare trodde det var depression

En läkare som Hermione gick till sa att hon troligtvis var deprimerad och led av psykisk ohälsa – men familjen delade inte den bilden, Hermione var en glad och pigg tjej som ofta var ute med sina vänner. 

Perioderna av extrem trötthet kom allt oftare – snart hände det en gång varannan månad och Hermiones liv började påverkas allt mer. 

I November 2017 kom äntligen svaret. Efter flera år av omfattande undersökningar kunde Hemiones diagnostiseras med den ovanliga neurologiska sjukdomen Kleine-Levins syndrom, KLS.

Drabbades av sömnsjukdom

Sjukdomen innebär att personen drabbas av återkommande perioder med överdriven sömn. Under en sådan period kan personen bli dåsig – och sova många dagar i rad. För Hermione betydde det att hon kunde sova i flera dagar utan att äta eller gå på toaletten 

Hermione förklarar att det delvis var en lättnad att få diagnosen men att hon också blev bekymrad när hon fick höra att det fanns så få behandlingsalternativ. Hermione började undersöka om någonting i hennes livsstil förvärrade sjukdomen. 

18-åringen insåg snart att alkohol förvärrar och utlöser sjukdomen i hennes fall. Hermione har inte slutat dricka helt – men klarar bara av en eller två drinkar någon gång ibland. 

– Jag insåg att jag ofta insjuknade dagen efter att jag hade druckit alkohol. Mer än två drinkar får mig att falla in i en djup sömn, jag känner mig verkligen som törnrosa. 

Gick ut med högsta betyg

Hermione lyckades avsluta skolan med högsta betyg och ska nu ta ett år ledigt för att försöka få sin sjukdom under kontroll. Hon berättar att hon ofta behöver tacka nej till aktiviteter på grund av sjukdomen. 

– Jag oroar mig för att det här ska påverka min framtid, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!