Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åringen på föredrag med toppadvokaten – före dådet

Skoldådet i Malmö – detta har hänt.
Mikael Nilsson, en av Sveriges mest erfarna advokater, var på plats på Malmö Latinskola strax innan attacken inne i skolbyggnaden. Han höll en föreläsning för 50-60 elever.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Strax efter att Mikael Nilsson lämnat skolan kom larmet om attacken.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Strax innan den misstänkte 18-åringen gick till attack inne på Malmö Latinskola hade han suttit med på en föreläsning om brott och straff. 

Det var Mikael Nilsson, en av landets mest erfarana advokater, som ledde föreläsningen. 

– En lärare ringde mig i morse och berättade att den misstänkta killen hade suttit med och ställt en fråga, säger han. 

Runt tio minuter efter att toppadvokaten lämnat skolan fick polisen in det första larmet.

Mikael Nilsson är en av Sveriges toppadvokater och har varit inblandad i flera högprofilerade mål.

Under måndagseftermiddagen var han inbjuden till Malmö Latinskola för att hålla i en föreläsning. 

– Jag blev kontaktad av en lärare för några månader sedan, det handlade om ett projekt där man bjöd in en domare, en åklagare, en advokat och en polis.

50-60 elever samlades i aulan. En av dessa var 18-åringen som nu misstänks för skoldådet. 

– Föreläsningen handlade om advokatrollen. Jag berättade lite om hur jag jobbar och hur en arbetsdag ser ut och så ställdes det frågor om brott och straff. Det varade i ungefär en timmes tid och sen inträffade detta strax efteråt vad jag har förstått.

”Måste hänt strax efter”

Vi har uppgifter om att 18-åringen ställde frågor till dig, men att han pratade väldigt lågt så du fick i stort sett gå fram till honom för att höra vad han sa?

– Det här var en stor skolaula så jag gick fram till i princip alla som ställde frågor. De flesta ställde frågor med låg röst. Jag var säkert nere på golvet tio gånger för att höra bättre.

Enligt Mikael Nilsson diskuterades några av hans tidigare fall, till exempel när han försvarade utrikesminister Anna Lindhs mördare. 

– Det kom upp att jag försvarade Mijailo Mijailović i Högsta domstolen, och nån frågade om motivet och det kom ju aldrig fram i domstolen vilket jag berättade. Jag berättade också att det fanns bilder i den utredningen som visade att Mijailović hade stått och tittat på någon annan politiker som hade torgmöte. 

”Måste ligga någon sorts motiv”

Mikael Nilsson beskriver stämningen på skolan som helt normal under föreläsningen. 

– Alla var intresserade. Jag uppfattade att det var ambitiösa ungdomar, flera satt och antecknade.Det var vad läraren hade sagt till mig också, att det var duktiga ungdomar.

Vid tidpunkten för attacken inne på skolan hade Mikael Nilsson precis lämnat skolan. 

– Ja, då var jag inte kvar. Det här måste ha hänt strax efter att jag lämnat. Kanske tio minuter. Sen ringde en lärare mig i morse och berättade att den misstänkta killen hade suttit med under föreläsningen och ställt en fråga.

Hur känns det nu när du vet vad som har hänt?

– Händelsen är så fruktansvärt tragisk att man inte kan begripa att det händer. Det måste ligga någon sorts motiv i bakgrunden.

Mikael Nilsson hade inte kontakt med någon av lärarna som senare attackerades. 

– Jag träffade bara min kontaktlärare, vi träffades utanför och han visade mig in till aulan och sen var det en elev, en tjej, som hjälpte mig hitta ut.

Polisen i Malmö om skoldådet: Så greps 18-årige eleven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.