18-åring begärd häktad efter skott vid polisingripande

Foto: JANNE AKESSON
Foto: JANNE AKESSON

Skott avlossades vid ett polisingripande i Rinkeby natten mot måndag – och nu har en 18-årig man begärts häktad för grovt vapenbrott.

Misstankarna om mordförsök mot poliserna har dock försvagats.

Tonåringen är känd av polis och är sedan tidigare åtalad för ringa narkotikabrott. 

Det var strax innan klockan 01 natten till måndag som polis i Rinkeby skulle kontrollera en ung man på elsparkcykel.

På elsparkcykeln ska en 18-årig man ha färdats, enligt uppgifter till Expressen. Vid polisens kontroll avlossade han ett skott.

Den initiala bedömningen är att skottet var riktat mot poliserna, uppgav Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm

– I samband med kontrollen av en ung man så har ett skott avlossats och det är nu i utredningen bedömt som att det varit ämnat för poliserna, men det finns en del oklarheter i utredningen, sa han på måndagen.

På tisdagen begärde senioråklagare Maria Hävermark tonåringen häktad men enbart för grovt vapenbrott.

– Misstankarna om försök till mord har försvagats, säger Hävermark.

Känd av polisen sedan tidigare 

18-åringen greps direkt på plats och misstänks nu för mordförsök. Polisen har tagit ett vapen i beslag och en tomhylsa har hittats under en brottsplatsundersökning.

Under gripandet ska någon form av handgemäng ha uppstått, enligt polisen.

Den unge mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han är skriven i nordvästra Stockholm och han åtalades tidigare i somras för ringa narkotikabrott efter att han enligt polisen tagit cannabis och kokain.

Det fanns ingen misstanke om brott när polisen stannade 18-åringen i måndags. Varför han skulle kontrolleras har polisen inte velat uppge. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.