Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18-åring dog i björnattack – nu åtalas två personer

18-åringen dödades av björnen 2017.
Olyckshändelsen inträffade då flera besökare befann sig inne i ett hägn för att mata parkens brunbjörnar.Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Två personer åtalas för arbetsmiljöbrott i samband med att en björn dödade en djurvårdare på Orsa Rovdjurspark i augusti 2017.Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Två personer åtalas i samband med att en björn dödade en djurvårdare på Orsa Rovdjurspark i augusti 2017.

Den 18-årige mannen befann sig i ett björnhägn tillsammans med en besökande familj när rovdjuret gick till attack.

Familjen lyckades fly genom att klättra över ett elstängsel, medan den anställde dödades av en brunbjörn.

De två åtalade anklagas ”för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död”.

Olyckshändelsen inträffade i augusti för två år sedan, när en nederländsk familj befann sig inne i ett hägn tillsammans med den manlige djurskötaren.

Familjen hade bokat en aktivitet som innebar att de skulle få ”lära sig mer om hur det är att jobba med rovdjur och som djurskötare”.

Björnarna skulle inte ha befunnits i hägnet under aktiviteten, men två djur hade enligt åtalet lyckats ta sig tillbaka genom att gräva sig under ett stängsel.

Familjen lyckades ta sig ur hägnet genom att klättra över ett fem meter högt strömförande stängsel.

Den 18-årige djurskötaren attackerades och dödades av en av björnarna.

Åtal för vållande till annans död

De två åtalade var vid tidpunkten för den dödliga björnattacken anställda av Grönklittsgruppen AB som driver Orsa Rovdjurspark.

Åtalet mot de två personerna omfattar ”arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död” samt ”arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan”, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Utöver detta yrkar kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Mora Tingsrätt på att Grönklittsgruppen AB bör böta minst 8 miljoner

”Allmänt känt att björnarna grävde”

Enligt åtalet var det ”allmänt känt för personalen och parkledningen att björnarna var grävningsbenägna i hägnen”.

”Åtal väcks eftersom det har förekommit brister i Orsa Rovdjursparks arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Om dessa brister hade åtgärdats hade den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat”, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, enligt pressmeddelandet.

En av björnarna sköts kort efter händelsen – den andra avlivades två veckor senare.

Kort efter olyckan ändrade parken sina rutiner. Bland annat tilläts inte längre skötare att vara ensamma i hägnen.

Familj lyckades klättra ut

Tre nyheter att hålla koll på i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.