18-åring dog av abort-piller

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. 18-åringen var gravid i sjunde veckan då hon började äta abortpiller.
Men aborten blev en katastrof.
Flickan förblödde i hemmet och hittades död några dagar senare.
Dödsfallet är det första sedan metoden introducerades i västvärlden i slutet av 80-talet, skriver Svenska Dagbladet. Ansvarsnämnden har granskat fallet men har inte funnit skäl till kritik, varken när det gäller informationen till flickan, dosen eller det sätt på vilket hon tog tabletterna. Läkemedelsverket fick rapporten i januari och har väntat på kompletterande uppgifter. Sökte hjälp - Så vitt vi förstår har allt skett enligt gällande regler och föreskrifter, säger Ingemar Persson, handläggare på Läkemedelsverket, till SvD. Flickan från Västsverige kontaktade det lokala sjukhuset när hon var gravid i sjunde veckan. Hon ville få hjälp att genomgå en så kallad medicinsk abort. 18-åringen tog abortpillren enligt anvisningarna och fick stanna kvar på sjukhuset över dagen för övervakning. Men hon mådde dåligt, hade ont och sov nästan hela dagen. På eftermiddagen började blödningarna. Hon fick smärtstillande medel och vid halvfemtiden åkte hon hem till bostaden. Hittades efter åtta dagar Två dagar senare försökte en sjuksköterska ringa hem till flickan. Ingen svarade. Ytterligare sex dagar gick innan 18-åringen hittades död i bostaden. Enligt SvD uppges dödsfallet vara en följd av blodförlusten som orsakats av medicineringen.
Björn Lidén
Björn Lidén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag