Valde offer slumpmässigt: ”Kunde ha varit en elev”

Den 18-årige eleven beväpnade sig med flera tillhyggen och mördade två lärare på Malmö Latinskola.
18-årige eleven åtalas nu för mordet på de två lärarna.
Sorgen var stor efter dådet på Malmö Latinskola.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 18-årige eleven beväpnade sig med flera tillhyggen och attackerade två lärare på Malmö Latinskola. 

De två lärarna, båda kvinnor i 50-årsåldern, dog av sina skador. 18-åringen har erkänt att han dödade dem.

På onsdagen åtalades eleven misstänkt för mord i två fall, efter dådet som skakade hela landet.

18-åringens offer var slumpmässigt utvalda, enligt hans advokat Anders Elison.

– Den personen som kom ut från toaletten, det kunde ha varit vem som helst, säger han.

Det var strax efter klockan 17 måndagen 21 mars som larmet kom från Malmö Latinskola. 

En 18-årig elev beväpnad med yxa och kniv gick till attack. Den första attacken inträffade utanför en toalett i en korridor på våning tre, den andra kort efteråt i ett angränsande klassrum. 

Inom bara några minuter från larmet inledde polisen sin särskilda metodik ”Pågående dödligt våld”. Tungt beväpnad polis stormade in i skolan. 

Där inne hittades två lärare, båda kvinnor i 50-årsåldern, svårt skadade. Deras liv gick inte att rädda. Gripandet av 18-åringen skedde på skolans tredje våning och var odramatiskt – han lade sig ner på marken och gjorde inget motstånd.

Tungt beväpnad polis gick in i skolan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Mådde psykiskt dåligt

Efter mer än tre månaders utredningsarbete åtalades 18-åringen under onsdagsmorgonen för mord i två fall. Han har erkänt att han dödat de två lärarna. 

I förhör har 18-åringen berättat att han mått psykiskt dåligt en tid före dådet, enligt 18-åringens advokat Anders Elison.

– Det är inte en enskilt avgörande triggerpunkt utan det är en samling omständigheter som gjorde att han fick fruktansvärt svårt att hantera ett fortsatt liv. 

– Hans tanke var att han inte skulle komma levande från skolan.

En av flera motgångar var ett besked om att han inte skulle få göra lumpen.

– Det är en sak men inte ensamt avgörande. Det är ett kluster som byggt upp och det spretar väldigt åt olika håll. Nobben på lumpen spelar roll. Men även hans allmänna situation. Han kände sig utanför, och han hade gjort fel utbildningsval på skolan, tyckte han själv, säger Anders Elison.

Kunde ha varit en elev

När 18-åringen slog till var tanken att han skulle utföra ett så hemsk dåd som möjligt.

– Målet var att begå ett brott som var så fruktansvärt att det inte fanns någon återvändo för honom att leva vidare.

Enligt 18-åringens advokat hade eleven dock inte bestämt sig för något speciellt mål för sin attack. Han tog beväpnad position utanför en toalett på skolans tredje våning för att rikta sitt våld mot den som kom ut: lärare, elev eller någon annan. 

– Den personen som kom ut från toaletten, det kunde ha varit vem som helst. Det kunde ha varit en elev, det var helt slumpmässigt, säger Anders Elison.

Samarbetat under förhören

Kammaråklagare Johanna Liljeblad tycker att hon har en god bild av vad som hände på Malmö Latinskola.

– Vi har hört den tilltalade. Vi har hört vittnen, bland annat poliser som var med vid ingripandet. Man har även gjort undersökningar av telefon och dator och på brottsplatsen. 

18-åringen har samarbetat under förhören.

– Ja han har samarbetat med polisen och han har vidhållit sitt erkännande under förundersökningen.

Sökte på skolattacker

Enligt Johanna Liljeblad förberedde 18-åringen attacken. Bland annat har man funnit att han innan attacken sökte på nätet om bland annat skolattacker.

– Vi har sett att han har sökt på skolattacker, fordonsdåd och andra typer av attacker och personer som varit inblandade i den typen av dåd.

Vad menar du att de sökningarna har för relevans för utredningen?

– Jag har åberopat dessa för att visa på någon typ av form av planering. Men det får han själv svara på under huvudförhandlingen.

Som bevis för att dådet planerades finns även inspelningar från 18-åringens telefon.

– Det är filmer som han själv har spelat in där han pratar själv, säger Johanna Liljeblad.

Enligt advokat Anders Elison har 18-åringen bitvis mått dåligt under tiden i häkte. 

– Jag pratade med honom i går och förberedde honom på att stämningen kommer och vad det kommer att stå i den. Och det är klart att det river upp mycket. Han blev ganska starkt påverkad av att allt blossar upp igen.

– Han är väldigt ledsen och han förstår vilket vansinnesdåd han har ställt till med. Den biten greppar han väldigt bra rent intellektuellt. Sen vet inte jag hur han själv innerst inne hanterar det här med ånger.


18-åringens försvarsadvokat Anders Elison.
Foto: FRITZ SCHIBLI

”Blev nästan illamående”

Skolans rektor Fredrik Hemmensjö har berättat om sina känslor då han fick reda på att två av skolans lärare hade blivit mördade. 

– Jag blev nästan illamående och kände direkt en stor sorg. Samtidigt kändes det helt overkligt, säger han. 

Han har också berättat att de två lärarna var väldigt uppskattade av både elever och kolleger. 

– Båda två var väldigt energiska på ett positivt sätt. De hade en väldigt fin kontakt med sina elever och de var väldigt hjälpande och stöttande. Sedan hade de humor både två. 

18-åringen har under våren genomgått en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg. Undersökningen, visar att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas både vid tidpunkten för gärningen den 21 mars och vid tiden för undersökningen.

Rättegången är planerad att inledas den 20 juli. 

Tidigare skolattacker i Sverige

SUNDSVALL – oktober 2001

En tidigare elev på Västermalmsskolan i Sundsvall knivskar två före detta klasskompisar. Han ska haft avsikt att skada fler. En 16-årig flicka dog till följd av attacken.


TROLLHÄTTAN – oktober 2015

21-årige Anton Lundin Pettersson gick till attack med svärd och kniv inne på på grundskolan Kronan. En lärare, en elevassistent och en elev dog. Anton Lundin Pettersson sköts ihjäl av polis när de skulle gripa honom utanför skolan. 


VARBERG – januari 2021

Beväpnad med kniv och yxa, och klädd i arbetskläder och hjälm med visir, gick en 25-årig tidigare elev till attack inne på Peder Skrivares skola. En elev skadades i handen och flera utsattes för allvarliga hot. 25-åringen dömdes senare till rättspsykiatrisk vård. 


ESLÖV – augusti 2021

En 15-årig högstadieelev klädde sig i stridsväst, maskerade sig och beväpnade sig med kniv. Sedan startade han sin kamera och gick in på Källebergsskolan i Eslöv där han knivhögg den första läraren han träffade. 15-åringen har dömts till två och ett halvt års ungdomsvård för mordförsök och 13 fall av grovt olaga hot


KRISTIANSTAD – januari 2022

En 16-årig elev gick in i ett klassrum i Kristianstad bara minuter efter att skoldagen börjat och knivhögg en lärare och en jämnårig elev. 16-åringen var nära vän med 15-åringen som begick skolattacken i Eslöv några månader tidigare. De två hade delat mordvideor med varandra och tittat på videon från skjutningen i Christchurch. 17-åringen dömdes i mitten av juni till tre års sluten ungdomsvård. 

Skolministern: Så förberedda är svenska skolor för våldsdåd

Kommenterar mordet på två lärare på Malmö Latin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.