Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

18-åriga Zohals livsfarliga dubbelliv: Säljer sex i Kabul

Trots att prostitution är förbjudet och räknas som det värsta en kvinna kan göra ökar nu antalet kvinnor som säljer sex i städer som Kabul och Mazar-a-Sharif. Kvinnorna försöker hitta ett sätt att överleva - med sina liv som insats.
Afghanistan är det våldsammaste landet i världen för kvinnor. I januari 2019 anmäldes 2 701 fall av våld mot kvinnor till åklagarmyndigheten. Fallen gällde tortyr, sexuella trakasserier och våldtäkter men också självskador och självmord på grund av våld mot kvinnor. Unga kvinnor berättar att de önskar att de vore män - då skulle det vara lättare för dem att både utbilda sig och fly till Europa.

19-åriga Sahar är hallick i Kabul. Hon arrangerar betalda sexmöten med risk för sitt liv.

– Om regeringen kommer på oss hamnar vi i fängelse och om våra familjer kommer på oss dödar de oss. 

Hon önskar att hon i stället hade varit man:

– Då hade jag kunnat resa till ett annat land och jobba men som kvinna kan jag inte det.

18-åriga Zohal vill bli polis, men säljer sex för att kunna försörja sin familj.

Skulle de söka hjälp hos kvinnojourer skulle det bli ännu sämre. Där tvingas kvinnor ha sex med män – utan betalning. 

På högra sidan av huvudet har hon inbakade flätor som håller in håret, på resten av huvudet hänger de mörka lockarna fritt. En frisyr som är ett mode i väst. 

Sjalen täcker bakre delen av håret, abayan är svart och elegant tunn med ett rynkmönster i halslinningen. Ögonen målade med eyeliner som sträcker ut sig i vingar, fransarna svepande långa. 

På fötterna har hon klackar som låter när hon går, över axeln en handväska. Hållningen är gracil, som hos en dansös. Kindbenen höga, huden pudrad, läpparna svagt röda. 

Män dras till hennes utseende. Det är också hennes avsikt – 19-åriga Sahar försörjer sig på det. 

– Jag hittar män som vill köpa sex och sätter dem i kontakt med flickor. Just nu har jag runt 30 flickor i Kabul, de säger till sina familjer att de jobbar på en skönhetssalong. Vi delar hälften/hälften på pengarna. 

Sahar berättar att hundratals flickor och kvinnor försörjer sig på det sättet i Kabul – de flesta mellan 15 och 35 år. 

– De är ensamma med ekonomiska problem eller så får de inte pengar av sina män. 

Just nu har jag runt 30 flickor i Kabul, de säger till sina familjer att de jobbar på en skönhetssalong.

Priset: 140 till 500 kronor

Sexköparna är vanligtvis äldre. 

– De äldsta är över 60 år, några tar viagra. 

Priset kan vara allt från 140 till 500 kronor beroende av tjänst. Gäller det en hel natt är det dyrare – då kostar det runt 1 000 kronor per flicka. 

– Det är rika män som köper sex, många jobbar för västerländska hjälporganisationer, de tjänar bra. Vissa är poliser och militärer. Mest är det afghaner och turkar, en är en vit man från Europa.

Hon önskar att hon i stället kunde studera. 

– Då hade jag inte haft det här jobbet. Jag har bara gått tre år i skola, jag var hemma och hjälpte min mamma. En av mina bröder har gått tio år i skola, det är lättare för pojkar. 

Släktens heder bärs i Afghanistan upp av kvinnorna. Kvinnorna ska täcka sig, de ska inte förlora oskulden och de ska inte ha sex utanför äktenskapet - det är förbjudet. Foto: Magda Gad

Helst av allt hade Sahar velat vara man: 

– Då hade jag kunnat resa till ett annat land och jobba men som kvinna kan jag inte det. Jag är från en fattig familj och outbildad.  

Men outbildade, fattiga män kommer ju till Europa?

– Ja, för att de är män! De lämnar alla sina systrar och sina familjer här. Nu är vi fler kvinnor här i Kabul för så många män har lämnat. Det vore bättre för oss om de utländska regeringarna skickade tillbaka männen så att de kan komma hit och ta hand om kvinnorna.

Jag har bara gått tre år i skola, jag var hemma och hjälpte min mamma.

Prostitutionen i Afghanistan ökar

En av hennes bröder är i Tyskland: 

– Han skickar inte hem några pengar, han har inget jobb. 

Afghanistan är ett av världens mest religiöst konservativa länder med strikta morallagar, som förbud mot sex utanför äktenskapet. Ändå ökar prostitutionen, främst i provinser som Kabul och Mazar-e-Sharif, och läkare uttrycker nu oro för att sjukdomar som hiv ska spridas. 

Kvinnorna tar p-piller men männen använder inte kondom – vissa vet inte vad en kondom är. 

– Männen har inte kondom och kvinnorna säger ja till utan kondom för vi har inte råd att bry oss om vår hälsa. 

En kvinna som säljer sex riskerar fängelsestraff upp till 15 år - eller döden om familjerna kommer på henne. I talibankontrollerade områden kan prostitution leda till stening. Foto: Magda Gad

För att kunna ha sex lagligt måste man gifta sig – och äktenskap är dyrt. En man i 30-årsåldern säger att det skulle kosta honom minst 180 000 kronor att gifta sig – för hemgiften, bröllop med hyra av festlokal, mat, livemusik och guld till bruden. 

Han nämner det som en faktor till varför män efterfrågar prostituerade. 

Att sälja sex är ett brott belagt med fängelse i 5-15 år. Straffet från islamister och släktingar är ännu hårdare.

– I det här jobbet är vi väldigt rädda för regeringen och familjen. Ibland ligger jag hemma och gråter och tänker att: "Varför gör jag det här jobbet?" Om regeringen kommer på oss hamnar vi i fängelse och om våra familjer kommer på oss dödar de oss. Tre kulor i huvudet med Kalasjnikov, boom, boom, boom, död. 

Ibland ligger jag hemma och gråter och tänker att: "Varför gör jag det här jobbet?"

Släktingen blev mördad av sin bror

Sahar formar fingrarna som en vapenmynning. En av hennes kvinnliga släktingar mördades på det sättet: 

– Hon gick ut på kvällen för att hälsa på sin systers familj och hade glömt att ta med sig mobilen. När hon kom hem på morgonen sköt hennes bror henne direkt. Han var i fängelse bara två dagar, han sa till rätten att hon var ute utan att han visste var hon var. Då släpptes han. 

Hon menar att sådana hedersmord är normalt förekommande: 

– Bröder och män som känner att de inte kan kontrollera sina kvinnor gör så. 

Hennes föräldrar beskriver hon som liberala. De låter henne gå ut dagtid, om hon säger att hon ska gå till jobbet, och de har inte gift bort henne. 

– Väldigt få familjer är så, de allra flesta väljer åt flickorna. Jag är mer självständig, folk tycker att jag är aggressiv, men min mamma och pappa tycker att det är bra att jag klarar mig själv. De är båda uppväxta här i Kabul. Men jag får inte vara ute kvällar och nätter, så jag skickar andra flickor till män. 

I talibankontrollerade områden kan kvinnor som har utomäktenskapliga relationer avrättas genom stening. 

18-åriga Zohal kommer från en by norr om Kabul, som i dag är styrd av talibaner. 

– Jag måste täcka mig helt om jag åker hem, jag kan inte visa ansiktet där. 

Min mamma och pappa tycker att det är bra att jag klarar mig själv.

”Fick lära mig engelska”

I Kabul använder hon en färgglad sjal över håret, med många kulörer och ett grafiskt mönster. Ögonbrynen är kraftigt markerade med en sminkpenna. Ögonlocken sotade i svart och grått. Naglarna målade. 

Hon har gått nio år i skola. 

– Det var bra, jag fick lära mig engelska. Men jag slutade när jag var 15 år. 

Hennes mamma blev sjuk och de tog henne till sjukhus i ett grannland men hon dog. 

– Nu betalar jag allt för min pappa och mina systrar. De tror att jag jobbar på en skönhetssalong. 

Zohal vill bli polis: 

– Min dröm är att bli antagen till specialstyrkan, de utbildas sex månader av utlänningar i Turkiet. Starka, modiga kvinnor får dessa jobb. När polisen gör operationer mot talibaner och behöver söka igenom hem där det finns kvinnor så får kvinnliga poliser göra det för män får inte visitera kvinnor. 

Sahar är emot hennes plan: 

– Jag har sagt att det är för farligt. De kommer ta henne till ställen som Kandahar. Varför åka dit och dö för 17 000 afghanis?

Det är månadslönen – ungefär 2 000 kronor. 

Men Zohal vill ändå bli polis: 

– Det är lite pengar, det håller jag med om, men det är ändå bättre än det jag gör nu. För det mesta stänger jag bara mina ögon och efteråt mår jag dåligt och tänker att jag aldrig ska göra om det. 

Det är lite pengar, det håller jag med om, men det är ändå bättre än det jag gör nu.

Svårt för kvinnor att få jobb

Trots att hon har gått nio år i skolan kan hon inte få ett arbete: 

– Män kan få okvalificerade jobb, på byggen, köra taxi eller sälja saker på gatan, men det kan inte kvinnor. Kvinnor måste jobba inom myndigheter och de jobben är väldigt svåra att få.  

De senaste åren har ekonomin gått ner. Sahar tror att det beror på att Afghanistan har en ny president sedan 2014: 

– När Hamid Karzai var president fanns det jobb. Men Ashraf Ghani har gjort många förändringar och nu finns inga pengar. 

Veckodagarna är lugna för kvinnor som Sahar och Zohal. Men på helgerna, som är torsdags- och fredagskvällar i Afghanistan, har de fullt upp. 

– Då har männen fester. De säger åt fruarna att gå hem till sina föräldrar och sedan tar de hem kvinnor som oss. De hyr in musik och vill att vi dansar. 

I Afghanistan är det inte tillåtet för kvinnor att dansa framför män. I offentliga sammanhang som bröllop används därför i stället pojkar – för att dansa framför männen. 

Bröllopsfesterna firas könsseparerade – män och kvinnor för sig i var sin lokal. 

En man berättar hur det går till på de icke-offentliga festerna: 

– Männen hyr ofta något de kallar för ett guest house. En kvinnlig hallick kommer dit med flickor. Hon sitter i hallen. Ett band spelar musik, flickorna dansar och männen äter och dricker. Senare på kvällen har de sex med flickorna, en grupp om sju män kan dela på tre flickor. 

Senare på kvällen har de sex med flickorna, en grupp om sju män kan dela på tre flickor.

Anordnar fester med betalda pojkar

Zohal berättar att det även finns privata fester med inhyrda pojkar. 

– Jag känner en gift man som är i 60-årsåldern och har tre unga pojkar i en hyrd lägenhet. Han ger dem pengar och har sex med dem. Och han har varit på pilgrimsresa till Mecka. De som gör sådant är de farligaste. 

Män som har pojkar anordnar fester tillsammans. En står för lokalen och de andra männen kommer dit med sina betalda pojkar – i Afghanistan kallas de bacha bazi. 

Hon suckar: 

– Jag är så trött på de här människorna som ljuger för sina familjer och sedan går till moskén.

Sex med underåriga pojkar är i Afghanistan ett mindre tabu än kvinnlig prostitution. 

Skulle kvinnor som säljer sex bli slagna eller våldtagna skulle de aldrig söka sig till Kabuls kvinnojourer. Sahar blir upprörd bara av tanken:

– De kvinnorna har det ännu sämre! Polischeferna hämtar dem med bilar på kvällarna och har sex med dem – utan att betala pengar. De hotar dem med fängelse för utomäktenskaplig relation. Hon som är chef för kvinnojourerna tar ut dem till bilarna. En kvinna som togs till en polisstation för att ha sex slog sönder fönstret när mannen duschade och flydde. 

I kvinnofängelset i Kabul händer samma sak: 

– En väninna till mig som satt i fängelset hade sex med en polischef varje torsdagskväll. Han kom till henne i två år. En annan väninna blev gravid efter att flera män hade haft sex med henne i fängelset och hon bad om större kläder och bebiskläder så jag gick dit med det. 

Jag är så trött på de här människorna som ljuger för sina familjer och sedan går till moskén.

”Kvinnor har svåra liv”

Hon gör en stor cirkelrörelse över magen. 

– När hon skulle släppas var hon livrädd för att hon hade en son utan en man och frågade mig om hon kunde bo hos mig men jag sa nej. Min familj skulle dödat både henne och mig. Jag vet inte var hon är nu, hon försvann. Hon visste inte ens vem som var pappan och fick mentala problem och började röka hasch. 

Alkohol är förbjudet i Afghanistan men hasch, opium, heroin och centralstimulerande tabletter som kallas ”K” finns att köpa på gatan. 

Sahar säger att många kvinnor är beroende av droger: 

– Kvinnor har så svåra liv. Vi är väldigt trötta på allt det här. Men det kan aldrig bli bättre för oss här i Afghanistan. 

Aldrig?

– Aldrig. 

Fotnot: Sahar och Zohal heter egentligen något annat.