Deporteringen av 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun kan komma att stoppas. Enligt en ABC-reporter på plats på flygplatsen i Bangkok har FN nu kommit i kontakt med henne där.
Historien med Rahaf uppdagades på söndagen då hon började twittra om sin situation. Sedan dess har medier över hela världen skrivit om hennes vädjan om hjälp, och både UNHCR och Human Rights Watch, såväl som myndigheter i Saudiarabien och Thailand har kopplats in.
18-åriga Rahaf Mohammed flydde från sin familj under en resa till Kuwait i helgen. Detta eftersom familjen – enligt henne – är strikt religiösa muslimer som bland annat vill gifta bort henne. På Twitter skriver hon att hon under sitt liv utsatts för både psykisk och fysisk misshandel av familjemedlemmar och att familjen kommer att döda henne om hon tvingas tillbaka.
https://twitter.com/rahaf84427714/status/1081785232280428544På sin Twitter har Mohammed vädjat till flera europeiska länder om hjälp och taggat ambassadörer i inlägg. Bland annat sträcker hon ut en hand efter Sveriges ambassadör i Thailand, Staffan Herrström.
https://twitter.com/rahaf84427714/status/1082151360534142976Ville söka asyl i Australien
Mohammed köpte en flygbiljett till Australien där hon tänkte söka asyl, men fastnade under sin mellanlandning i Bangkok, i Thailand. Där barrikaderade hon sig inne på ett hotellrum och vägrar komma ut om hon inte får prata med UNHCR, FN:s flyktingorgan.
Enligt henne själv har hon blivit fråntagen sitt pass, men detta förnekar thailändska myndigheter. De förnekar även att Saudiarabien ska ha något att göra med att hon stoppats, och uppger att Mohammed stoppats från att flyga vidare eftersom hon, enligt dem, saknat biljett tillbaka och visum.
Phil Robertson på Human Rights Watch säger att Mohammed står inför "allvarlig skada om hon tvingas tillbaka till Saudiarabien".
– Med tanke på Saudiarabiens långa förflutna med att se förbi hedersrelaterat våld kan inte hennes oro för att bli dödad ignoreras, säger han till The Guardian.
https://twitter.com/Reaproy/status/1082121326234525696
Vändningen: Deporteringen kan stoppas
UNHCR säger i ett uttalande på måndagen att man följer fallet noga, och att en asylsökande inte kan skickas tillbaka om man står inför hot om sitt liv.
"UNHCR har följt utvecklingen noga och har försökt att nå de thailändska myndigheterna för att träffa Rahaf Mohammed al-Qunun för att bedöma hennes behov av internationellt skydd.
Thailändska myndigheter sa under söndagen att hela situationen är ett "familjeproblem", och en domstol slog senare fast att deporteringen skulle genomföras.
Men under måndagen ändrade de sig. På en pressträff meddelade landets migrationschef Surachate Hakparn att Mohammed inte kommer att deporteras mot sin vilja.
– Om hon inte vill lämna tänker vi inte tvinga henne, säger han.
Vid 12-tiden på måndagen, svensk tid, skriver BC-reportern Sophie McNeill som befinner sig på flygplatsen i Bangkok att UNHCR har kommit i kontakt med henne på plats.
https://twitter.com/Sophiemcneill/status/1082233244504928256