Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åriga Rahaf fast i Bangkok – flyr sin familj

Nu vädjar Rahaf om hjälp från omvärlden.
Foto: Skärmdump / Twitter
På Twitter har Rahaf Mohammed lagt upp bilder och info om sig själv.
Foto: Skärmdump / Twitter

Saudiska Rahaf Mohammed al-Qunun, 18, är fast på Bangkoks flygplats och riskerar att dödas av sin egen familj om hon deporteras tillbaka till Saudiarabien. Det skriver hon själv på Twitter där hon vädjar efter hjälp från omvärlden.

Både UNHCR och Human Rights Watch kopplats in – och nu uppger thailändska myndigheter att hon inte kommer att deporteras mot sin vilja, skriver AFP.

Deporteringen av 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun kan komma att stoppas. Enligt en ABC-reporter på plats på flygplatsen i Bangkok har FN nu kommit i kontakt med henne där. 

Historien med Rahaf uppdagades på söndagen då hon började twittra om sin situation. Sedan dess har medier över hela världen skrivit om hennes vädjan om hjälp, och både UNHCR och Human Rights Watch, såväl som myndigheter i Saudiarabien och Thailand har kopplats in. 

18-åriga Rahaf Mohammed flydde från sin familj under en resa till Kuwait i helgen. Detta eftersom familjen – enligt henne – är strikt religiösa muslimer som bland annat vill gifta bort henne. På Twitter skriver hon att hon under sitt liv utsatts för både psykisk och fysisk misshandel av familjemedlemmar och att familjen kommer att döda henne om hon tvingas tillbaka. 

https://twitter.com/rahaf84427714/status/1081785232280428544

På sin Twitter har Mohammed vädjat till flera europeiska länder om hjälp och taggat ambassadörer i inlägg. Bland annat sträcker hon ut en hand efter Sveriges ambassadör i Thailand, Staffan Herrström.

https://twitter.com/rahaf84427714/status/1082151360534142976

Ville söka asyl i Australien

Mohammed köpte en flygbiljett till Australien där hon tänkte söka asyl, men fastnade under sin mellanlandning i Bangkok, i Thailand. Där barrikaderade hon sig inne på ett hotellrum och vägrar komma ut om hon inte får prata med UNHCR, FN:s flyktingorgan. 

Enligt henne själv har hon blivit fråntagen sitt pass, men detta förnekar thailändska myndigheter. De förnekar även att Saudiarabien ska ha något att göra med att hon stoppats, och uppger att Mohammed stoppats från att flyga vidare eftersom hon, enligt dem, saknat biljett tillbaka och visum. 

Phil Robertson på Human Rights Watch säger att Mohammed står inför "allvarlig skada om hon tvingas tillbaka till Saudiarabien". 

– Med tanke på Saudiarabiens långa förflutna med att se förbi hedersrelaterat våld kan inte hennes oro för att bli dödad ignoreras, säger han till The Guardian


https://twitter.com/Reaproy/status/1082121326234525696

Vändningen: Deporteringen kan stoppas

UNHCR säger i ett uttalande på måndagen att man följer fallet noga, och att en asylsökande inte kan skickas tillbaka om man står inför hot om sitt liv.

"UNHCR har följt utvecklingen noga och har försökt att nå de thailändska myndigheterna för att träffa Rahaf Mohammed al-Qunun för att bedöma hennes behov av internationellt skydd. 

Thailändska myndigheter sa under söndagen att hela situationen är ett "familjeproblem", och en domstol slog senare fast att deporteringen skulle genomföras.

Men under måndagen ändrade de sig. På en pressträff meddelade landets migrationschef Surachate Hakparn att Mohammed inte kommer att deporteras mot sin vilja. 

– Om hon inte vill lämna tänker vi inte tvinga henne, säger han. 

Vid 12-tiden på måndagen, svensk tid, skriver BC-reportern Sophie McNeill som befinner sig  på flygplatsen i Bangkok att UNHCR har kommit i kontakt med henne på plats. 

https://twitter.com/Sophiemcneill/status/1082233244504928256

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.