Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18-åriga Hannas ovanliga besvär

Hanna Nielsen, 18, lider av doftöverkänslighet. Starka dofter får henne att må dåligt och hon kan inte alltid göra samma saker som sina vänner.
Foto: Privat

Hanna Nielsen, 18, lider av doftöverkänslighet.

Starka dofter får henne att må dåligt och hon kan inte alltid göra samma saker som sina vänner.

– Jag har lärt mig att leva med det, säger hon.

Det var för fem år sedan som Hanna Nielsen, från Danderyd, började få problem med yrsel. Hon hade precis fått nya glasögon och bästa vännen bytte skola, så vardagen var lite kaotiskt, berättar hon.

– Först trodde man att det var något mentalt och jag började gå till BUP, säger Hanna.

Men efter ett astmaanfall – då Hanna fick föras till akuten – förstod man till slut vad det handlade om.

Hon hade drabbats av doftöverkänslighet.

– Det gäller alla starka dofter: parfymer, kemikalier, hårspray och så vidare. Jag kan till exempel äta clementiner, men inte skala dem, säger Hanna.

Hanna berättar att symptomen är så svåra att hon oftast måste gå i väg från dofterna.

– Jag får problem att andas, blir yr och orkar inte prata. Jag går in väldigt mycket i mig själv och blir svår att få kontakt med, säger hon.

"Är hellre hemma"

Hanna är väldigt aktiv inom scouterna, och sitter även i lokalstyrelsen för Unga Allergiker i Stockholm.

Men doftöverkänsligheten har gjort att Hanna inte alltid kan göra samma saker som sina vänner.

– Det är klart att det är jobbigt ibland, men jag har lärt mig att leva med det. Jag sitter hellre hemma med en bok och en kopp te, än går på fest eller bio som jag vet att jag inte kommer att må bra av, säger hon.

Hanna berättar att hennes klass har varit väldigt förstående gällande doftöverkänsligheten, och alla lektioner hålls i ett specialanpassat klassrum för allergiker. Skolan har gått ut med information till alla elever, men det är inte alla som tänker på att lämna starka dofter hemma.

– Jag går på en ganska stor skola. Det är en klass som har skåp precis vid oss som inte alls visar hänsyn. Jag brukar oftast inte kunna vara i korridorerna, säger Hanna.

Tror att hon överdriver

Enligt Hanna är det många som aldrig har hört talas om doftöverkänslighet. Många ställer frågor och ibland är det någon som tror att hon överdriver.

– Men när de väl ser hur dålig jag blir brukar de förstå att det är på allvar, säger hon.

Hanna önskar att fler får förståelse för att andra kan vara allergiska eller överkänsliga mot olika saker.

– För mig med kraftig doftöverkänslighet är det ganska tråkigt att alltid behöva förklara mig. Det är alltid jag som måste flytta på mig i fall jag börjar må dåligt, säger hon.

Vad är doftöverkänslighet?

Vid doftöverkänslighet får du besvär som hosta, snuva och rinnande ögon av exempelvis cigarettrök, avgaser, doftande blommor och parfym.

Besvären kan bli kraftiga och påverka din vardag i stor utsträckning.

Varför man utvecklar doftöverkänslighet är oklart. Därför går det inte att säga vad du kan göra för att undvika att bli doftöverkänslig.

Det finns ingen behandling mot doftöverkänslighet, men genom att undvika vissa miljöer kan du minska besvären.

Källa: Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.