18 år för mordet på Pim Fortuyn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En domstol i Nederländerna dömde på tisdagen den 33-årige Volkert van der Graaf till 18 års fängelse för mordet på populistpolitikern Pim Fortuyn.

Dödsskjutningen av den kontroversielle partiledaren Pim Fortuyn i maj förra året, bara nio dagar före parlamentsvalet, var det första politiska mordet i Nederländerna på mer än 300 år.  Det nybildade partiet Pim Fortuyns lista (LPF) hade gått snabbt uppåt i opinionsmätningarna, mycket på grund av partiledarens krav på hårdare restriktioner för invandringen, speciellt av muslimer. Mordet bidrog sannolikt till att ge partiet ytterligare ett antal sympatiröster, vilket gjorde LPF till det näst största i det nederländska parlamentet.  Valframgången gav LPF ett antal platser i den konservativa regering som bildades efter valet förra våren, men utan Fortuyn som sammanhållande kraft började hans parti snart falla sönder i interna gräl och regeringen kollapsade efter mindre än tre månader.

Noggrant planerat  I nyvalet i januari i år lyckades LPF bara behålla 8 av de 26 mandat partiet fick i valet i maj 2002.  Domaren Frans Bauduin konstaterade på tisdagen att Volkert van der Graaf erkänt utan förbehåll att han skjutit Fortuyn och att mordet var noggrant planerat.  Bauduin sade att den stränga domen på 18 års fängelse grundade sig på en rad samverkande faktorer. Han nämnde brutaliteten som sådan, mordets påverkan på det demokratiska systemet i Nederländerna, den utmaning mot rättssystemet som ett politiskt mord innebär och behovet av ett straff som ska avskräcka från liknande dåd.  Åklagarna hade yrkat på livstids fängelse med motiveringen att mordet på Fortuyn var ett angrepp mot landets demokrati. Försvarsadvokaterna ansåg att fallet handlade om ett normalt sjaskigt ''litet mord'' som absolut inte motiverade ett livstidsstraff.

Hot mot samhället  Den 54-årige Fortuyn, som blev omskriven också för att han öppet gått ut med sin homosexualitet, sköts ned utanför en radiostation i staden Hilversum den 6 maj 2002. Van der Graaf greps bara några minuter senare.  Volkert van der Graaf sade att han dödat Fortuyn därför att han betraktade denne som en maktgalen person som utgjorde ett hot mot samhället. Han ansåg att Fortuyn missbrukade det demokratiska systemet genom att för egen politisk vinnings skull göra de mest sårbara samhällsgrupperna till syndabockar för landets problem.  Den tidigare ostraffade van der Graaf dömdes för överlagt mord, olaga vapeninnehav och för att med detta vapen också ha hotat en man som tog upp jakten på honom efter mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.