17 döda fallskärmshoppare på tre år: ”Förlorat vänner”

Solveig Klug befann sig på Vårgårda flygplats när fallskärmsolyckan inträffade. Hon höll på att förbereda sig för sitt hopp och skulle upp nästa vända med flygplanet.
Foto: Privat
Anna Oscarson, kommunikationsansvarig Svenska fallskärmsförbundet.
Foto: Håkan Johansson
Vårgårda flygfält där olyckan inträffade.
Foto: Google maps

På tre år har 17 fallskärmshoppare i landet omkommit när de utövat sin sport.

Den tragiska händelsen utanför Vårgårda där en fallskärmshoppare, en man i 35-årsåldern, dog efter ett fall på cirka 50 meter skakar fallskärms-Sverige.

Solveig Klug, 59, höll på att förbereda sig för sitt hopp när olyckan inträffade.

– Tiden stannade. Jag blev oerhört tagen, chockad. Hela hoppkollektivet känner med anhöriga och vänner till den omkomne. Det är så sorgligt, säger hon.

Fallskärmsklubben Cirrus Göteborg höll till vid Vårgårda flygplats på söndagen när olyckan inträffade vid 14.45-tiden.

En man i 35-årsåldern var på väg in för landning när något gick fel.

– Något har hänt med skärmen. Han slog hårt i marken. Exakt vad som inträffade vet vi inte och det måste utredas. En av dem som såg olyckan har uppskattat att han föll cirka 50 meter.

Det berättar Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska Fallskärmsförbundet. Förbundet och klubben sörjer en omtyckt medlem.

– Alla är mycket ledsna och chockade. Det känns väldigt jobbigt och tragiskt. Det är en erfaren hoppare som lämnat oss, en mycket uppskattad klubbkamrat, säger Anna Oscarson.

Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig i Svenska fallskärmsförbundet, på väg att göra ett hopp.
Foto: Privat

Hon förklarar att fallskärmsförbundet gör en egen utredning vid sidan av polisen som rubricerar ärendet som vållande till annans död. Enligt förundersökningsledare Greta Larsson är det mest en utredningsteknisk rubricering ”för att kunna ta utrustningen i beslag och genomföra en undersökning av den”.

Solveig skulle hoppat

Solveig Klug är medlem i klubben och var på plats i Vårgårda för att genomföra ett fallskärmshopp på söndagseftermiddagen.

Hon höll på att förbereda sin utrustning när olyckan inträffade.

– Jag stod vid hangaren där vi packar våra fallskärmar. Jag skulle hoppa nästa vända med planet, berättar hon.

– Jag hörde att någon ropade till. Plötsligt var någon på marken. Folk försökte springa och se hur det hade gått. Det tog en stund att fatta att det var något allvarligt som hänt.

Hon berättar att hoppledaren som befann sig på fältet försökte organisera och hjälpa till så att räddningstjänst och ambulans kom fram till olycksplatsen.

”Försökte stötta varandra”

– Jag stod tillsammans med andra hoppare. Vi kramades och försökte stötta varandra. Jag blev oerhört tagen och chockad. Flera stannade kvar på kvällen och hade en samling. Vi ville finnas till för varandra och sov över på klubben.

Solveig Klug berättar att hon hoppat fallskärm sedan 2014 efter att ha fått ett tandemhopp i 50-årspresent.

– Jag fastnade nästan direkt. Det är en fascinerande sport.

Hur påverkar olyckan ditt eget utövande?

– Just nu är jag fortfarande i chock och tänker på anhöriga och vänner till den omkomne. Hela hoppkollektivet känner med dem. Det är så sorgligt och tragiskt. Alla blir berörda.

– Men jag ska tillbaka till Vårgårda och flygfältet i helgen som kommer. Jag hoppas att det är bra väder och att stämningen är sådan att jag känner för att hoppa. 

Fallskärmshoppare i Sverige har skakats av flera svåra olyckor de senaste tre åren. Inklusive söndagens händelse har 17 fallskärmshoppare omkommit.

I juli 2019 havererade ett mindre flygplan med åtta personer ombord som skulle hoppa fallskärm. Nio, med piloten, omkom.

Två år senare, i juli 2021 störtade ännu ett plan med fallskärmshoppare ombord. Även här dog nio personer inklusive piloten.

”Har varit ett blödande sår”

– Även om det inte var rena fallskärmsolyckor utan flygolyckor har det drabbat fallskärms-Sverige. Det har varit ett blödande sår som fortfarande känns färskt. Nu kom ytterligare en olycka med dödlig utgång som river upp allt igen. Det är klart att det känns tufft, säger Anna Oscarson på Svenska fallskärmsförbundet.

Hon konstaterar att flera fallskärmshoppare känner att ”det kostar för mycket” att hålla på med sporten.

– Många har förlorat nära vänner. Det finns de som tvekar inför att fortsätta. Tanken har slagit mig också, och man tar sig en ordentlig funderare. Sedan älskar jag ju sporten. Den ger mig otroligt mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.