Två unga män klättrar upp på Brantingmonumentet som vakar över Norra bantorget. Med hjälp av snöre knyter de fast en skylt i den gamle statsministerns utsträckta hand. Budskapet: "Ingen människa är illegal".
Den uppmärksammade sittstrejken – i syfte att stoppa utvisningar till Afghanistan – har efter 28 dagar flyttats från Medborgarplatsen till Norra bantorget i centrala Stockholm.
En svensk medelålders kvinna ser sig omkring på alla blommande buskar och träd som skymmer sikten ut från torget. Hon är bekymrad över att flytten kan leda till färre folk och mindre uppmärksamhet.
– Detta är en bra plats om man vill gömma undan afghanerna. Och det är lättare att attackera dem här. Vem ska skydda dem då? Poliserna åker ju härifrån på natten.
Men sittstrejken fortsätter. Man rullar ut skumgummimattor som publiken uppmanas att slå sig ned på medan Fatemeh Khavari, talesperson för arrangören Ung i Sverige, håller tal för att stoppa utvisningarna, höja pensionen och rädda BB i Sollefteå.
LÄS MER: 17-åring begärs häktad efter knivattack mot polisman

Hade händerna bojade i ett midjebälte framför sig
Hon avslutar talet med att tacka de poliser som är där för att "skydda våra liv". Publiken applåderar.
Demonstrationen och den sammankopplade poliskommenderingen har varit högaktuell sedan i torsdags då polismannen Ted Eriksson, 33, knivhöggs i halsen i samband med att han patrullerade i Björns trädgård vid Medborgarplatsen.
En 17-årig pojke greps i samband med dådet och under lördagen var det häktningsförhandling. Dit eskorterades han med vakter och händerna bojade i ett midjebälte framför sig. På eftermiddagen häktades han. Hans advokat förklarade att han varken kunde neka eller medge brott, på grund av sin psykiska status.
– Det är en psykiskt labil person som har gjort detta, detta är min uppfattning. Det har att göra med hans person, hans personlighet, sa kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström efter förhandlingen.
I tingsrättens dokument har 17-åringen varken något listat medborgarskap eller någon folkbokföringsadress. Däremot har han hjälp av en tolk som pratar dari, ett av Afghanistans stora språk.
Han bor i Sverige legalt med ett tillfälligt uppehållstillstånd och uppges ha en historik med psykisk instabilitet, enligt uppgifter till DN.
LÄS MER: Två gripna för mordförsök på poliser i Stockholm

”Om han gjorde det där så måste han ha druckit för mycket alkohol”
Enligt uppgifter till Expressen ska 17-åringen ha synts till vid sittstrejken tidigare, och men inte varit aktiv eller engagerad i arbetet. Flera personer som stött på honom ska ha uppfattat honom som en konstig figur.
När de unga afghanerna på Norra Bantorget får frågor om 17-åringen låter tonerna annorlunda.
– Är han afghan? Om han gjorde det där så måste han ha druckit för mycket alkohol, säger en kille.
De känner inte heller igen honom vid namn.
– Nästan alla afghaner har samma eller liknande namn, säger en av strejkvakterna och skrattar åt sin egen överdrift.
Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige som arrangerar demonstrationen, är skeptisk till att 17-åringen ska ha deltagit i sittstrejken. Hon säger att hon alltid är på plats och har koll på alla som kommer och går.
– Jag tror inte att någon av oss känner igen honom. Ingen här är ensam, alla har åtminstone en eller två kompisar. Om de tillhörde vår sittstrejk skulle hans kompisar ha kommit fram till oss och berättat om det.
Hon beklagar torsdagens knivattack.
– Vi tycker synd om polismannen. Så ledsna som svenskarna är över denna traumatiska händelse, lika ledsna är vi. Det är ingen skillnad.
LÄS MER: Sex frågor och svar om polisattackerna

”Jag tror att vi är lite tagna på sängen i Sverige med det här”
Flera personer på Norra bantorget säger att de är rädda för vilka konsekvenser de kan få när det blir känt att gärningsmannen, liksom demonstranterna, har kopplingar till Afghanistan. Den oron delar inte Fatemeh Khavari.
– Så klart inte, för människor har förtroende för oss.
Medborgarplatsen återgått till sin vanliga skrud. Några spår efter en knapp månads storstrejk på Medborgarhusets trappa finns inte längre att se. Ett stenkast därifrån ligger Björns trädgård, platsen för torsdagens knivattack och ett känt tillhåll för grupper i samhällets utkant.
Främst rör det sig om missbrukare och grupper av ensamkommande flyktingar.
– Det innebär att om vi inte är visuellt närvarande på platsen väldigt ofta så ökar risken för att den vanliga allmänheten, men även de här grupperna, drabbas av brott, säger Jonas Trolle, biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm.
– Vi har medarbetare som jobbar mer dolt men också mer offensivt mot den här gruppen, där man till exempel kollar på drogpåverkan och drogförekomst, säger Jonas Trolle.
Polisen har i uppdrag att stävja de rent brottsliga handlingarna som utförs, men Trolle menar att problematiken där ensamkommande flyktingar faller i kriminalitet inte bara är ett polisiärt utan ett samhälleligt problem där unga män kommer till Sverige och sedan under lång tid får leva i ett "gränsland" utan några besked om huruvida de kommer att få stanna kvar eller tvingas återvända till hemlandet.
– Jag tror att vi är lite tagna på sängen i Sverige med det här. Vi har unga män som bor jättemånga på samma adress, i bilvrak, på byggarbetsplatser eller i hus som ska rivas. När jag började som polis för över 20 år sedan var det en del missbrukare som levde så i dag är de betydligt fler. Där har vi inte riktigt hängt med, ur ett samhällsperspektiv.