17-åringen talar ut om Instagram-upploppet

Det blev upplopp vid Plusgymnasiet i Göteborg efter att sexistiska inlägg hade lagts ut till bilder på Instagram.
Foto: Lennart Rehnman

Hon är 17 år och misstänks för förtal – anklagad för att ha skrivit sexistiska och rasistiska Instagram-inlägg om hundratals tjejer.

Nu talar hon ut från sitt hemliga gömställe:

– Jag har blivit falskt anklagad, säger hon till Expressen.

Enligt den 17-åriga göteborgstjejen började allt med att en bild av henne lades ut på det uppmärksammade Instagram-kontot med en förnedrande text till. Hon skickade då ett mejl till de som skötte kontot där hon skrev att hon skulle polisanmäla dem om de inte tog bort bilden.

– Jag tror att de spred ut att det var jag eftersom de lade upp en bild på mig och jag skrev till dem att jag skulle polisanmäla dem för att skrämma dem. Jag skrev att jag hade deras IP-adress. De tog bort bilden, men sedan spred de ut att det var jag som låg bakom det här.

"Vet att jag är oskyldig"

Imorse gick hon till skolan som vanligt, trots att hennes namn hade börjat spridas som en löpeld i sociala medier, och att folk uppmanade till upplopp utanför hennes gymnasieskola.

– Jag hann knappt komma dit. Jag ville gå till skolan i dag, och vara där hela dagen. Jag vet att jag inte har gjort någonting, jag vet att jag är oskyldig. Jag har ingenting att skämmas för. Men när jag kom dit var det polisbussar utanför, och min lärare sa till mig att jag skulle åka med polisen för att vara i säkerhet. Så jag åkte med polisen, säger hon, och fortsätter:

– Jag har varit på förhör hos polisen. Men jag är falskt anklagad. Jag har inte gjort det här.

Just nu gömmer sig den 17-åriga tjejen på hemlig adress.

– Jag är inte hemma nu. Jag är på ett annat ställe där jag är i säkerhet. Jag vet inte när jag får komma tillbaka till skolan, polisen bestämmer det nu. Jag stannar där jag är, där jag är i säkerhet, säger hon.

Mamman upprörd

Med på gömstället finns även hennes mamma, pappa och syster, som har godkänt att 17-åringen ställer upp på denna intervju.

Mamman är mycket upprörd över det hennes dotter misstänks för.

– Det känns fruktansvärt. Jag vet att det inte är hon som har gjort det här. Och sanningen kommer alltid fram.

17-åringen säger att hon mår mycket dåligt över anklagelserna.

– Det känns inte bra. Det här har mest känts jobbigt. Personen som har gjort det här borde sitta hemma och skämmas. Hade jag vetat vem det var som gjorde det här hade jag polisanmält den personen direkt. Den personen ska sitta och skämmas. Om jag var den personen hade jag stannat hemma.

"Tycker synd om dem"

Vad vill du säga till de tjejer som hängts ut på det här Instagram-kontot?

– Jag tycker verkligen synd om dem. Jag vet hur det känns att bli uthängd eftersom de hängde ut mig med. Men jag vill säga att jag är oskyldig.

Och vad vill du säga till de som väntade på dig utanför skolan?

– De kan fortsätta vänta om de känner för det. Men ett bra tips är att vänta tills rätt person kommer fram.

Du är misstänkt för förtal. Hur känns det?

– Den person som verkligen har velat förstöra för mig har lyckats just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.