Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19-åring som tvångsutvisats till Kabul uppges vara försvunnen

Den 30 maj tvångsutvisades omkring 20 afghanska ungdomar från Migrationsverkets förvar.
Foto: SAMUEL UNéUS
Vad som hänt sedan 17-åringen kom till Kabul är oklart.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM

Den 19-årige afghanen tvångsutvisades från Sverige i slutet av maj – vad som hänt sedan han kom till Kabul är oklart.

Hans bror, som är kvar i Sverige, berättar att han dog under en självmordsattack på en begravning i Kabul, enligt sajten Blankspot. 

Enligt två frilansjournalister på plats är 19-åringen snarare försvunnen än död, skriver Aftonbladet. 

– Vi försöker utreda vad som har hänt, säger Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets ansvarige i Kabul.

Den 30 maj tvångsutvisades omkring 20 afghanska ungdomar från Migrationsverkets förvar i Åstorp. Omkring 70 demonstranter var på plats utanför förvaret för att protestera.  

I ett chartrat flyg fördes de sedan till en osäker framtid i Afghanistan. 

En av personerna på flyget var en 19-årig afghansk kille från Malmö. Han hade nyligen fått sin ålder uppskriven till 19 år från 17 år av Migrationsverket, skriver Blankspot. 

Dagen efter utvisningen inträffade ett självmordsdåd i Kabuls diplomatkvarter som dödade över 90 personer.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM

Deltog i begravning

Dagen efter utvisningen, den 31 maj, inträffade ett självmordsdåd i Kabuls diplomatkvarter som dödade över 90 personer. 

Den 2 juni sköts minst åtta personer ihjäl under en protest mot regeringen efter terrordådet, en av dem var senatorn Mohammad Alam Izdyars son. 

Dagen efter hölls hans begravning. Då inträffade ytterligare en självmordsattack när tre bomber detonerades under ceremonin.

Minst 20 personer dog – en av dem uppges nu vara den utvisade 19-åringen, enligt Blankspot, som pratat med två närstående.

– Han dödades i självmordsattacken mot begravningsföljet, säger en av 19-åringens vänner till Blankspot. 

Blankspots hemsida.

Kontaktade hans bror i Sverige

Enligt Blankspot ska en afghansk tjänsteman ha hittat 19-åringens kropp och kontaktat hans bror i Sverige för att ge honom dödsbeskedet.

– Snart ska jag också utvisas. Jag har överklagat, men det ser mörkt ut, jag har ingen kontakt med mina föräldrar som är i Iran och nu är den jag kände i Afghanistan. Min bror. Nu är han död, säger storebrodern till Blankspot.

Men två frilansjournalister som befinner sig i Kabul säger till Aftonbladet att de tagit del av en lista över alla dödsoffer från begravningen, och att 19-åringen inte ens hade befunnit sig där.

– Det finns fler omständigheter som gör att det inte är bekräftat att han är död. Det verkar däremot som att han har försvunnit, säger frilansjournalisten Golaleh Farhang-Azad till Aftonbladet.

Kjell-Terje Torvik är Migrationsverkets ansvarige i Kabul.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM / NICLAS HAMMARSTRÖM

"Många rykten som cirkulerar"

Martin Schibbye, ansvarig utgivare för Blankspot, säger att de nu jobbar vidare med att gå till botten med historien som brodern har berättat.

"Innan vår man i Kabul återkommit kan jag inte säga mycket mer. Många rykten som cirkulerar", skriver han i ett sms. 

Enligt Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets återvändandesambandsman på Sveriges ambassad i Kabul, är 19-åringens död inte fastslagen. De utreder nu händelsen tillsammans med afghanska utrikesdepartementet.

– Vi försöker utreda vad som har hänt. Så vitt jag förstår har man namnet på den man tror ha drabbats, så det borde ta högst några dagar, säger Kjell-Terje Torvik.

Fick avslag från Migrationsverket

Båda bröderna föddes i Afghanistan och är hazarer från Gazniområdet. När de var små flydde familjen till Iran på grund av en släktfejd, och levde sedan där illegalt under en lång tid.

I oktober 2016 avslog Migrationsverket deras asylansökan med motiveringen att berättelsen om släktfejden var vag, och att de inte kunde göra sin hemvist trolig. Båda ansågs också vara två år äldre än vad de uppgett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.