I förmiddags tog sig en 17-årig pojke klädd i svart stridsmundering in på en gymnasieskola i sydvästra Tyskland och öppnade eld. Foto: Thomas Kienzle
I förmiddags tog sig en 17-årig pojke – klädd i svart stridsmundering – in på en gymnasieskola i sydvästra Tyskland och öppnade eld. Foto: Thomas Kienzle

17-åring dödade urskillningslöst

Publicerad
Uppdaterad
Här är skräckbilderna från den nya skolmassakern.
I förmiddags tog sig en 17-årig pojke - klädd i svart stridsmundering - in på en gymnasieskola i sydvästra Tyskland och öppnade eld.
I blodbadet dog minst 16 personer.
Skjutningen inträffade i skolan Albertville-Realschule i staden Winnenden, två mil från Stuttgart, på onsdagsmorgonen. Enligt Bild.de var skytten klädd i svarta stridskläder och ska vara en 17-årig före detta elev på skolan namngiven som Tim K, uppger tv-kanalen N24.
Han var klädd i ”stridsmundering” – armékläder – rapporterar tidningen Bild. Han sa inte ett ord innan han höjde vapnet.
– Personen sköt runtomkring sig, sade en polistalesman till tv-kanalen N24 tidigt i morse.

16 döda

Totalt krävdes massaker minst 16 liv, inklusive gärningsmannens eget. Två förbipasserande personer sköts ihjäl av 17-åringen på en parkeringsplats i Wendlingen, fyra mil från Winnenden där skolan angreps. På parkeringsplatsen slutade dramat när gärningsmannen dödades av polisen.
I skolan i Winnenden dödades nio elever och tre lärare. Också en person på en klinik nära skolan dödades, uppger polisen.
Gärningsmannen ska ha flytt från Winnenden till Wendlingen i en bil, rapporterar Spiegel Online.

Oklart antal döda

Tysk polis uppger att skjutningen inträffade vid 9.30 på morgonen. Enligt Bild.de yttrade gärningsmannen inte ett ord innan han inledde sitt blodbad.
Han ska skjutit både i skolkorridorerna och i klassrum. Efter attacken flydde skytten mot stadens centrala delar, enligt polisen, och var vid 12-tiden fortfarande på fri fot.
Han var klädd i svarta militärkläder när han gick till attack. Bild.de uppger vidare att skytten tidigare har varit elev på skolan. Hans föräldrar ska ha licens för 18 vapen.

Familjens hem stormades

Specialutbildad polis stormade famijens hem och tog med hans mamma till förhör.
Skolan evakuerades och stora avspärrningar sattes upp i området. Polisen varnade bilister för att plocka upp liftare.
Albertville-Realschule har omkring 1 000 elever, uppger nyhetsbyrån AP.
Den misstänkte 17-åringen är en före detta elev i skolan och hans föräldrar uppges ha licens för 18 skjutvapen, enligt bild.de.
Den idylliska staden Winnenden – med bara 27 000 invånare – är i dag en stad i skräck och sorg.
Tyskland har flera gånger tidigare skakats av allvarliga skottdraman på skolor. Den värsta hittills inträffade i Erfurt i april 2002 då 17 personer dödades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag