Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring död i USA – kopplas till e-cigaretter

Hittills har 22 personer dött i lungsjukdomar som kopplas till e-cigaretter.
Foto: Shutterstock
Juicerna som används i e-cigaretter tros innehålla farliga gifter.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

En 17-årig pojkes död kopplas till e-cigaretter.
Hittills har 22 personer dött i lungsjukdomar som kopplas till vapingtrenden – och nu har delstater i USA börjat förbjuda vissa e-cigarettsprodukter, skriver Daily mail

På tisdagen bekräftade delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo att en 17-årig pojke har dött till följd av vad som tros vara en lungsjukdom orsakas av e-cigaretter.

Det innebär att den populära vapingtrenden nu tros ha tagit 22 liv i 19 olika delstater i USA.

Förutom New York har dödsfall rapporterats i bland annat Alabama, Delaware, Florida, Georgia, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, Kalifornien och Kansas.

Ungefär 80 procent av personerna som insjuknat är under 35. 16 procent är 18 eller yngre, skriver Daily Mail.

Restriktioner mot e-cigg

Enligt Centrum för sjukdomsbekämpning och förebyggande i USA har över 1 000 personer fått den dödliga lungsjukdomen som e-cigaretter tros orsaka.

Man är osäkra på vad det är i e-cigaretterna som gör att människor får lungsjukdomen men amerikaner uppmanas att inte använda THC eller marijuana i sina e-cigaretter.

De senaste rapporterna tyder dock på att ”giftiga ångor” i vapejuicen gör att folk blir sjuka, snarare än att olja hamnar i lungorna vilket var en av de första teorierna.

En del delstater i USA har nu beslutat om att införa restriktioner mot e-cigaretter. I New York och Michigan har smaksatta vapejuicer förbjudits och i Massachusetts har försäljning av e-cigaretter förbjudits helt och hållet.

Marknadsförs som hälsosamt

E-cigaretter har tidigare marknadsförts som ett mer hälsosamt alternativ än vanliga cigaretter. Men enligt Daily mail visar nu en rapport som publicerades på måndagen att e-cigaretter med nikotin kan orsaka lungcancer om en person röker mycket i över ett års tid.

I förra veckan gick även hälsomyndigheter i USA för första gången ut med den varning till landets invånare om att ”hålla sig borta från vaping”. Vidare uppmanade de att personer som använder e-cigaretter inte ska gå tillbaka till vanliga cigaretter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.