Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17-åriga Nathalies uppmaning till alla lärare inför skolstarten

Nathalie berättade först inte för sina föräldrar om trakasserierna. Skammen var för stor.
Foto: Privat
När Nathalie var 15 år tog hon mod till sig och berättade om mobbningen för sina föräldrar – det skulle bli hennes stora vändning.
Foto: Privat

17-åriga influencern Nathalie Danielsson blev mobbad under tio år. 

Trakasserierna höll på att krossa henne, men en dag ändrades allt – hon vågade berätta. 

Nu vill hon sprida ett budskap inför skolstarten: 

– Våga sök hjälp, det här är inget att skämmas för, du är aldrig ensam.

Nathalie Danielsson, 17, och hennes familj har precis flyttat ifrån staden som höll på att förstöra henne. Hon beskriver det som att äntligen komma ut ur ett fängelse som hon befunnit sig i under tio år.

Det var när mobbarna la raketer i familjens brevlåda och kastade in en tegelsten genom köksfönstret som de kände att de inte längre kunde bo kvar. 

Mobbningen började när Nathalie var sex år. Under en rast kom några tjejer fram och kommenterade hennes utseende med en hård ton, de sa att hon var liten och hade små fötter.

– Sedan brukade de tappa saker som de bad mig att ta upp, pennor och suddgummin, eftersom jag hade ”så nära till marken”, säger Nathalie. 

Allt fler trakasserade Nathalie

De elaka kommentarerna blev allt fler, Natalie började dra sig undan.

– De hade bildat sitt lilla gäng och för att vara cool skulle man vara med i det gänget, så då blev det fler och fler som mobbade mig. Jag hade bara en vän som verkligen var snäll, säger hon.

Nathalie tvingades sluta skolan efter mobbningen.
Foto: Privat

Nathalie berättar att mobbningen blev allt värre. Hon kom hem med en klump i magen varje dag – men berättade inte för sina föräldrar om trakasserierna. Skammen var för stor. 

Snart började Nathalie få problem med magkramper som uppstod av oron och fick åka in till sjukhus allt oftare. Trots att hon mådde så dåligt förstod hon inte hur fel det var. 


LÄS ÄVEN: Här förbjuds mobiler i skolan – även på rasterna 


”Kände mig väldigt ensam”

– Jag kände mig väldigt ensam och trodde att det var så jag skulle bli behandlad. Jag tänkte att alla ju blir olika behandlade och det är klart att de coola ska få det bästa men det är ju verkligen inte så, säger hon. 

När Nathalie var tio år försökte hon att ta sitt liv för första gången. Nathalie överlevde självmordsförsöken – och berättar att hennes föräldrar var det som fick henne att vilja leva. 

– Jag ville inte lämna dem, säger hon. 

När Nathalie var 15 år tog hon mod till sig och berättade om mobbningen för sina föräldrar – det skulle bli hennes stora vändning.  

Har över två miljoner följare

Idag är Nathalie en så kallad influencer och har över två miljoner följare på det sociala nätverket Tictac, tidigare Musical.ly. Förutom det har hon över 250 000 följare på Instagram och många följer henne även på Youtube och Snapchat. I dag har hon hoppat av skolan på grund av mobbningen och jobbar med sociala medier på heltid. 

– Jag skulle inte klara av att gå in på en skolgård, jag bara vågar inte gå till skolan längre, förklarar hon.

https://www.instagram.com/p/Bgd_u6KHttS/?taken-by=nattid

Hon säger att det var internet som räddade henne, att det lyfte henne ut ur allt mörker. Inför skolstarten uppmuntrar Nathalie alla som mår dåligt att våga prata med någon.

– Våga sök hjälp, det här är inget att skämmas för, du är aldrig ensam. Lyssna inte på dem som gör dig ledsen, det finns så många människor här i världen som vill ditt bästa, säger hon.

En uppmaning till lärarna

Hon har också en uppmaning till alla lärare:

– Lärare ska inte sitta inne i sitt kafferum och dricka kaffe på rasterna. De ska vara med ute och se vad som händer – för det är ju på rasterna som det händer.

Familjen packade ihop allt och flyttade till Göteborg. Idag lever Nathalie ett nytt liv med nya vänner, en pojkvän och stora drömmar. Trots att mobbningen höll på att krossa henne säger hon att hon inte har något behov av att hämnas.

– Det här har gjort mig till en mycket starkare person. Jag har aldrig velat hämnas för jag vill inte var lika elak som de har varit, jag vet vad ni har gjort och det kommer komma ikapp er någon dag, säger hon.


Mobbning: Vad vårdnadshavare göra?

Det är inte säkert att du som vårdnadshavare får reda på om ditt barn blir mobbat i skolan. Därför är det bra att vara lyhörd, och uppmärksamma signaler även om barnet inte säger något rakt ut.


Om barn mår dåligt kan det ta sig uttryck på ett eller flera av följande sätt:

 Barnet sover sämre.

 Barnet har sämre aptit.

 Barnet är irriterad och lättretlig.

 Barnet är ledsen och nedstämd.

 Barnet presterar sämre i skolan.

 Barnet inte vill gå till skolan.


Var noga med att barnet förstår att det är okej att prata om det som hänt, och ta kontakt med den som är ansvarig för platsen där mobbningen skett. Det kan vara till exempel en lärare eller fritidsledare, en rektor eller ordförande för idrottsföreningen.


Enligt skollagen och diskrimineringslagen ska den som driver en skola, förskola eller fritids se till att verksamheten följer lagen och arbetar mot kränkningar. Om barnet har blivit utsatt för ett brott kan du själv göra en polisanmälan oavsett hur gamla förövarna är.


Källa: 1177 Vårdguiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.