17-årig flicka våldtagen av sina ”vänner” – avled av skadorna

Jhoselin Monica Calani avled två veckor efter gruppvåldtäkten.
Foto: Privat

En gruppvåldtäkt skakar Bolivia.

Offret, 17-åriga Jhoselin Monica Calani, avled till följd av sina skador.

Enligt bolivianska medier var de fyra misstänkta ”vänner” till tonåringen.

Efter en fest i Oruro i västra Bolivia den 17 oktober blev Jhoselin Monica Calani, 17, våldtagen av fyra gäster på festen.

En tid efteråt avled tonåringen på ett sjukhus och det till följd av sina skador, enligt medier i landet.

Oruro, Bolivia.
Foto: Wiki Commons

Den bolivianska regeringen tillsatte en särskild utredningsgrupp efter dödsfallet, dels på grund av all uppståndelse, dels då landet upplevt fler gruppvåldtäkter än vanligt under 2019.

Flera bolivianska medier, däribland nyhetsbyrån ANF, har rapporterat om händelsen och skriver att Jhoselin Monica Calani drack två drinkar, somnade och vaknade upp med minnesluckor och svårt nedkyld.

Hon hade höftskador och svårigheter att stå upp men fick hjälp av förbipasserande utomhus att ta sig till ett sjukhus.

https://twitter.com/noticiasfides/status/1190420642715312130

Opererades akut

Väl på sjukhuset genomfördes en akut operation men Jhoselin Monica Calani uppges ha avlidit två veckor senare till följd av svåra skador, enligt nyhetsbyrån ANF.

De gripna, fyra unga män som beskrivs som vänner till Jhoselin Monica Calani, är mellan 16-17 år gamla. Enligt bolivianska medier hoppas de misstänkta få lindrigare straff då de räknas som minderåriga.

– Vi får lida i stället för att fira hennes examen. Jag vill bara säga att de där killarna ska inte komma ut, att rättvisa måste delas ut, de måste betala för vad de har gjort. De borde inte komma undan med ett lindrigt straff, säger Jhoselin Monica Calanis mamma till lokala medier.

https://twitter.com/jesicaecheveria/status/1190692752557776896

Kan rubriceras som ”femicid”

Bolivia.com skriver att de misstänkta pojkarna, som just nu är under bevakning på ett ungdomshem, riskerar uppemot 30 års fängelse om de döms.

Obduktioner och medicinska undersökningar pågår fortfarande.

– Vi lider med familjen. Det här är ett väldigt svårt och starkt fall, säger åklagaren Orlando Zapata, enligt nyhetsbyrån ANF.

ANF skriver vidare att mordet kan komma att rubriceras som så kallat ”femicid”, en särskild brottskategori för mord som riktas mot kvinnor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.