Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

17 anmälda fall av sexköp på två dagar

– Det finns en stor efterfrågan i Umeå, de här anmälningarna är bara en skrapning, Tomas Nyberg, inspektör på polisen i Umeå.
Foto: Privat
– Köparna är representerade i alla samhällsklasser. De kan på ytan se ut som vemsomhelst, säger Simon Häggström
Foto: Pressbild

17 anmälningar om människohandel uppdagades i Umeå – på två kvällar. 

Polisen vittnar om en utveckling av en ny marknad för prostitution i mellanstora städer runtom i Sverige.

– Det finns alldeles för många män som är beredda att köpa sex i hela Sverige, säger kriminalinspektör Simon Häggström.  

Årets "Musikhjälpen" samlar in pengar för att motverka sexhandel med barn, och har i år sin bas i Umeå.

Parallellt med att "Musikhjälpen" lyfter frågan har sjutton anmälningar om brott mot sexköpslagen uppdagats under två kvällar i staden, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Vi har under onsdag och torsdag kväll samtalat med säljare och köpare, gripit på bar gärning och pratat med folk efter att köpet hänt. Med olika metoder har vi försökt få kontakt med så många inblandade som möjligt, säger Tomas Nyberg, inspektör på polisen i Umeå, om insatsen.

Anmälningarna uppdagades i samband med en utbildningsinsats av Umeåpolisen som varit planerad sedan länge.

Tillsammans med socialtjänsten, länsstyrelsen och kriminalinspektör Simon Häggström från människohandelsgruppen vid NOA har extra fokus lagts på just människohandel.

Utbildningen är en del av en nationell satsning.


LÄS MER: De säljer andras kroppar – i Sverige 


Ingen röd tråd bland brottsmisstänkta

I samtliga sjutton ärenden som uppdagats i Umeå är den anmälde av graden skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

De misstänkta gärningsmännen är svenska medborgare i åldrarna 25 till 55 år. Någon gemensam nämnare dem emellan finns inte, säger Simon Häggström.

– Köparna är representerade i alla samhällsklasser. De kan på ytan se ut som vemsomhelst, säger han.

– Det finns alldeles för många män som är beredda att köpa sex i hela Sverige, säger Simon Häggström.
Foto: Pressbild

I de 17 fall som uppdagats i Umeå är de utsatta kvinnor i åldern 21 till 31 år, från Sverige, Ryssland och Nigeria.


LÄS MER: Sabina, 28, vittnade mot dem som sålde henne 


Sker på hotellrum

En oroväckande utveckling enligt Simon Häggström är att människohandlarna grupperat sig och upptäckt en ny marknad – mellanstora svenska städer. 

– Det vi ser i Umeå är inte unikt. Människohandlarna har blivit väldigt mobila, en kvinna är några dagar i en stad och flyttas sedan till nästa. Det finns alldeles för många män som är beredda att köpa sex i hela Sverige, inte bara i storstäder, säger Simon Häggström. 

Enligt kvinnorna sker försäljningen främst på hotellrum.
Foto: Polisen Umeå

Mobiliteten i brottet gör polisarbetet svårarbetat. Likaså att det ofta präglas av skam – vilket gör att varken köpare, säljare eller hallick vill dra in polisen menar Tomas Nyberg. 

– Enligt kvinnorna sker försäljningen främst på hotellrum, vi har inte gatuprostitution i så stor utsträckning i Umeå. Trycket på hotell här är otroligt, det är fullsatt i princip jämnt, säger Tomas Nyberg och fortsätter:

– Det är också förvånande hur många förfrågningar kvinnorna sagt att de fått. Det finns en stor efterfrågan i Umeå, de här anmälningarna är bara en skrapning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.