Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 200 skadade efter sammandrabbningar

Arne Lapidus: ”Mer våld väntas under helgen”.
Israelisk polis vid moskén.
Foto: CNN
Israelisk polis vid moskén.
Foto: CNN
Se bilderna från Jerusalem.
Foto: CNN
Se bilderna från Jerusalem.
Foto: CNN
Se bilderna från Jerusalem.
Foto: CNN
Se bilderna från Jerusalem.
Foto: CNN
Sjukvårdare bär bort en skadad person.
Foto: CNN
1 / 8

Över 200 personer har skadats i sammandrabbningar mellan polis och palestinier i Jerusalem.

Polisen skjuter gummikulor och palestinierna kastar stenar och flaskor.

Och när muslimernas och judarnas högtider faller samman väntas det bli mer våldsamt.  

Ett fältsjukhus har öppnats i området kring Al-Aqsa moskén i Jerusalem. De senaste dagarna har skadade personer vält in för att tas om hand.

Anledningen är de sammandrabbningar som skett i Jerusalem och framför i området kring moskén. Spänningen har de senaste dagarna ökat – efter att det lyfts nya hot om att vräka palestinier from området som judiska bosättare hävdar är deras. 

Polisen i Israel säger att de tvingats använda våld för att ”återställa ordningen” på grund av upploppen efter kvällsbönerna på fredagen.

”Vi tillåter inte upplopp, våld och försök att skada polisen genom att utnyttja friheten av att tillbe, och förvandla det till våldsamheter”. 

Poliser har bland annat setts gå på Al-Aqsa moskén.

Poliser skadade

Enligt Reuters har meddelande från moskéns högtalare vädjat till polisen att ”sluta kasta bedövningsgranater och på tillbedjare och att ungdomarna ska lugna ner sig och vara tysta”. 

Minst 200 personer har skadats i Jerusalem. Enligt palestinska Röda korset har 88 palestinier förts till sjukhus efter att ha träffats av gummikulor. Samtidigt meddelar israeliska myndigheter att 17 poliser behöver medicinsk vård. 

Filmklipp från platsen visar hur människor håller upp Hamas gröna flagga, samtidigt som en grupp människor skanderar:

”Vi är alla Hamas, som väntar på dina order befälhavare Mohammed Deif. Hamas – skjut en missil på Tel Aviv i natt”.

Kan eskalera

Tempelberget i den Gamla staden i Jerusalem har länge varit epicentret för konfrontationerna mellan palestinier och israeler. Det är den heligaste platsen för judar, och är också muslimernas hem eftersom det är där Al-Aqsa moskén och Klippdomen ligger där. 

Farhågorna är att våldsamheterna kommer att eskalera under helgen. På söndag kväll sammanfaller ”Laylat al-Qadr”, det heligaste under Ramadan, och starten på Jerusalem Day, en nationell helgdag då Israel firar erövringar av den östra halvan av staden 1967. 

Samtidigt som muslimer samlas för Ramadan håller nationalister parader och fester på stadens gator, inklusive i Gamla staden.

Se bilderna från nattens oroligheter

Över 200 personer har skadats i sammandrabbningar mellan polis och palestinier i Jerusalem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.