Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16 bilar gömde sig på gruvhålets botten

Sju meter brett – och 240 meter djupt.

Det gamla gruvhålet i Östra Silvberg i Dalarna är omgärdat av rykten.

Nu har ett gäng skattletare med en undervattensrobot gått till botten med gåtan.

Resultatet: 16 bilar, en mc och en båt.

– De som dumpade dem där var nog säkra på att de aldrig skulle hittas. Men sorry! säger Dennis Åsberg som jobbat med sökningen i gruvhålet.

De gamla gruvhålen i Östra Silvberg i Säters kommun i Dalarna har anor från 1400-talet. Verksamheten i den gamla sulfidmalmsgruvan lades ner för över 100 år sedan, men fortfarande sätter de övergivna, vattenfyllda gruvhålen fantasin i rörelse.

– Det har gått rykten om att man har slängt lik och allt möjligt där. Det tyckte vi var spännande! säger Dennis Åsberg.

Han driver företaget Oceanexplorer och har tillgång till en undervattensrobot som kan gå ner och filma på djup dit mänskliga dykare inte kan ta sig.

Under arbetet med en realityserie beslöt Dennis Åberg och hans kolleger att utforska gruvhålet i Dalarna, vilket dt.se tidigare berättat om.

– Det började som en rolig grej. Det var så mycket snack om det, så vi ville kolla. Vi är skattletare i grund och botten, säger Dennis Åsberg.

Och skattletarteamet hittade mer än de kunde ana.

"En var från 50-talet"

16 bilar, en båt med trailer och en motorcykel fanns på mellan 55 och 200 meters djup.

– En av bilarna var från 50-talet. De som dumpade dem där var nog säkra på att de aldrig skulle hittas. Men sorry! säger Dennis Åsberg.

Nu förhandlar de med kommunen och polisen om bärgningen. Så fort alla är överens sätter de igång att i samarbete med bärgningsföretag plocka upp allt gammalt skräp.

– Polisen kommer att vara med i och med att det kan finnas människor där. Det finns mycket farligt där, säger Dennis Åsberg.

När bilvraken är upptagna kommer de mer historiska fynden att komma till ytan.

Ett av fynden kan få riktigt allvarliga konsekvenser, menar Dennis Åberg.

– Vi har hittat tunnor där nere. Fat. Vi har ingen aning om vad det är, så därför måste vi vara försiktiga, säger Dennis Åsberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.