16 bilar gömde sig på gruvhålets botten

Publicerad

Sju meter brett – och 240 meter djupt.

Det gamla gruvhålet i Östra Silvberg i Dalarna är omgärdat av rykten.

Nu har ett gäng skattletare med en undervattensrobot gått till botten med gåtan.

Resultatet: 16 bilar, en mc och en båt.

– De som dumpade dem där var nog säkra på att de aldrig skulle hittas. Men sorry! säger Dennis Åsberg som jobbat med sökningen i gruvhålet.

De gamla gruvhålen i Östra Silvberg i Säters kommun i Dalarna har anor från 1400-talet. Verksamheten i den gamla sulfidmalmsgruvan lades ner för över 100 år sedan, men fortfarande sätter de övergivna, vattenfyllda gruvhålen fantasin i rörelse.

– Det har gått rykten om att man har slängt lik och allt möjligt där. Det tyckte vi var spännande! säger Dennis Åsberg.

Han driver företaget Oceanexplorer och har tillgång till en undervattensrobot som kan gå ner och filma på djup dit mänskliga dykare inte kan ta sig.

Under arbetet med en realityserie beslöt Dennis Åberg och hans kolleger att utforska gruvhålet i Dalarna, vilket dt.se tidigare berättat om.

– Det började som en rolig grej. Det var så mycket snack om det, så vi ville kolla. Vi är skattletare i grund och botten, säger Dennis Åsberg.

Och skattletarteamet hittade mer än de kunde ana.

"En var från 50-talet"

16 bilar, en båt med trailer och en motorcykel fanns på mellan 55 och 200 meters djup.

– En av bilarna var från 50-talet. De som dumpade dem där var nog säkra på att de aldrig skulle hittas. Men sorry! säger Dennis Åsberg.

Nu förhandlar de med kommunen och polisen om bärgningen. Så fort alla är överens sätter de igång att i samarbete med bärgningsföretag plocka upp allt gammalt skräp.

– Polisen kommer att vara med i och med att det kan finnas människor där. Det finns mycket farligt där, säger Dennis Åsberg.

När bilvraken är upptagna kommer de mer historiska fynden att komma till ytan.

Ett av fynden kan få riktigt allvarliga konsekvenser, menar Dennis Åberg.

– Vi har hittat tunnor där nere. Fat. Vi har ingen aning om vad det är, så därför måste vi vara försiktiga, säger Dennis Åsberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag