Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16 barn har dött i streptokocker i Storbritannien

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Stella Lilly var en femårig flicka som dog den 5 december.
Foto: Gofundme
Muhammad Ibrahim Ali dog i sitt hem den 14 november, skriver The Mirror.
Hanna Roap, 7.

Storbritannien skakas av ett stort utbrott av streptokocker.

På bara ett par veckor har 16 barn i landet dött av bakterien.

Nu varnar myndigheterna för en ökad smitta – och att fler dödsfall är att vänta.

Brittiska Folkhälsomyndigheten har den senaste tiden uppmanat föräldrar i landet att vara vaksamma kring symtom för streptokocker. 

Detta då flera barn på kort tid dött till följd av att ha smittats av den invasiva arten streptokocker grupp A (GAS).

På fredagen avled ytterligare ett barn i Sussex i södra England efter att ha smittats av bakterien. Det är det senaste och 16 dödsfallet i landet, rapporterar Sky News.

Brittiska medier har tidigare rapporterat om 7-åriga Hanna Roap, 4-årige Muhammad Ibrahim Ali och 5-åriga Stella Lilly, som också dött av infektioner orsakade av bakterien.

Oron: ”Kommer få ett större antal”

Samtidigt sprider sig smittan i Storbritannien, rapporterar Sky News. 

– Jag misstänker att om vi får ett stort antal infektioner orsakade av streptokocker så kommer vi att få ett större antal som blir allvarligt sjuka. Men det här inte en vanlig säsong för det här, den är ur balans, sa chefen för UK Association of Directors of Public Health (ADPH), Jim McManus, tidigare i veckan till The Guardian

Streptokocker kan orsaka flera infektioner, bland annat halsfluss, svinkoppor, scharlakansfeber. Men i vissa fall kan personer drabbas av sepsis och ”streptococcal toxic shock syndrome” (STSS), vilket är ett livshotande tillstånd för kroppens vitala organ.

– I mycket sällsynta fall kan infektionen bli invasiv och gå in i delar av kroppen där bakterier normalt inte finns, vilket kan vara farligt, säger Rachael Hornigold vid brittiska folkhälsomyndigheten till Sky News.

Läget kan bero på pandemin

Myndigheterna i landet har gått ut med information till alla praktiserande läkare i landet om att ha en ”låg tröskel” för att skriva ut antibiotika till barn med symtom på Streptokocker grupp A.

Enligt Folkhälsomyndigheten förekommer GAS-infektioner nästan helt uteslutande hos människor. Den kan spridas via direktkontakt från människa till människa, via föremål eller som droppsmitta. Inkubationstiden är mellan ett till tre dygn. 

Att det skett en sån drastisk ökning av dödliga fall kan enligt brittiska läkare bero på att barnens immunförsvar skonats från smittosjukdomar på grund av landets pandemirestriktioner.

Grupp B-streptokocker och graviditet

Grupp B-streptokocker och graviditet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.