17-åring frias efter mord vid fritidsgård

16-åringen sköts till döds utanför en fritidsgård.
17-åringen, som nu frias, fastnade på övervakningskameror.
Foto: Övervakningsfilm / Polisen

Den 16-årige pojken sköts till döds utanför en fritidsgård i Eskilstuna.

En jämnårig pojke misstänktes för att avlossat skotten – och sedan gömt mordvapnet i ett garage precis vid brottsplatsen.

Nu frias han av Eskilstuna tingsrätt.

Det var på kvällen den 17 september förra året som en tonårspojke sköts ihjäl i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna. 

Pojken sköts ihjäl 400 meter ifrån sitt hem, bara dagar innan han skulle fira sin 17-årsdag.

En jämnårig tonåring anhölls tre dagar senare och åtalades misstänkt för mordet.

Nu frias han av Eskilstuna tingsrätt. Det spreds tidigt uppgifter från brottsplatsen om vem som var skytten och fingeravtryck från den misstänkte hittades på insidan av en Mio-kasse med mordvapnet. Men tingsrätten anser inte att bevisningen räcker.

Var ute med en vän när han sköts

En vän till mordoffret var med 16-åringen när han sköts, och har sagt:

”Bror vi softa så där utanför fritidsgården du vet (...) ja, jag känner vart han har blivit skjuten sen ja la min jacka under hans huvve, sen jag vet inte, jag såg bara svart”.

Det var i ett källargarage under huset där mordet ägde rum som polisen hittade påsen med mordvapnet. I den fanns även kalsonger och tändare med spår från 17-åringens DNA. Men det fanns också DNA från andra personer. Tingsrätten tycker också att det finns svagheter i vittnenas identifikation av 17-åringen.

”Med hänsyn till den försiktighet som allmänt sett bör iakttas vid värdering av identifikationsbevisning kan vittnesmålen, även i förening med övrig bevisning, inte anses tillräcklig för att det mot NN:s förnekande ska anses ställt utom rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till de åtalade gärningarna.”, skriver domstolen.

”Dagar mellan vänskap och fiendeskap” 

Enligt polisen kan mordet kopplas till konflikter mellan löst sammansatta kriminella grupperingar i området. 

– Det är bedrövligt, men inte jätteförvånande då vi har sett att det går ner i åldrarna, har Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland, tidigare sagt.

– Konstellationerna förändras över tid, det kan vara dagar mellan vänskap och fiendskap. 

Enligt 17-åringens advokat Peter Karlsson finns det nu en hotbild mot pojken och hans familj. Han har hela tiden nekat till att ha varit på mordplatsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.