Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

16-åring gripen misstänkt för gymmordet i Stockholm

Fredrik Andersson, 54, dog efter skjutningen på ett gym i Vasastan och blev ett oskyldigt offer för gängvåldet när han försökte ingripa. TV-klipp från april 2022.
Ordningsvakten Fredrik Andersson sköts till döds i slutet av mars.
Enligt Aftonbladet har en 16-åring gripits misstänkt för mordet i Armenien.
Foto: SVEN LINDWALL

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, blev ihjälskjuten på Delta gym i centrala Stockholm. 

Nu har en 16-åring gripits misstänkt för mordet, rapporterar Aftonbladet. Tonåringen ska ha gömt sig i Armenien och kopplas av polisen till ett kriminellt nätverk, enligt tidningen. 

Det var i slutet av mars som en skjutning ägde rum på gymmet Delta i centrala Stockholm. Måltavlan var en man med kopplingar till mc-gänget Bandidos. Den 54-åriga ordningsvakten Fredrik Andersson ingrep och blev skjuten i huvudet. Han avled senare på sjukhus av sina skador. 

Nu har en 16-åring gripits misstänkt för mordet, rapporterar Aftonbladet. Han ska ha gripits när han återvände till Sverige från Armenien i början av juli. 16-åringen kopplas av polisen till ett kriminellt nätverk och har tidigare dömts till ungdomstjänst för misshandel, enligt tidningens uppgifter. 

– 16-åringen är häktad misstänkt för mord. Den 18-åring som tidigare var misstänkt för mord, är nu i stället häktad som misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Daniel Suneson till Aftonbladet. 

Två till gripna

Tidigare har polisen gripit en annan man misstänkt för mord. Han har även kopplats till gängkriminalitet, och dömts för en rad brott – inklusive rån och narkotikabrott. 

Han är nu alltså häktad som misstänkt för medhjälp till mord.

Polisen började misstänka 16-åringen redan i april, men det visade sig då att han befann sig i Armenien där han även är medborgare, enligt Aftonbladet. Under hans vistelse i Armenien beviljades han svenskt medborgarskap men kunde inte resa till Sverige på grund av problem med passet, enligt handlingar som tidningen tagit del av. 

Mordplatsen.
Foto: SVEN LINDWALL

Åklagare Daniel Suneson säger till Aftonbladet att ytterligare en man i 30-årsåldern är häktad i fallet – misstänkt för medhjälp till mord. Alla misstänkta uppges neka till brott.

Vännen: ”Fick betala högsta priset”

Flera av Fredrik Anderssons vänner har tidigare beskrivit honom som en man med civilkurage.

– Fredrik fick betala det högsta priset för sitt civilkurage och sitt mod. Han får inte ha dött förgäves. Förhoppningsvis ska ingen, som Fredrik, behöva göra det största offret, har vännen Rasmus Dahlstedt tidigare sagt till Expressen. 

Ur arkivet:

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, mördades på gymmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.