Här - två meter under marken - hittades 16-åriga Medine Memis kropp. Foto: Reuters/Scanpix
Här - två meter under marken - hittades 16-åriga Medine Memis kropp. Foto: Reuters/Scanpix

16-åring begravdes levande i Turkiet

Publicerad
Uppdaterad
En 16-årig flicka har begravts levande av släktingar i sydöstra Turkiet i ett så kallat hedersmord för att hon ska ha haft manliga vänner, uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.
Efter att ha fått ett tips kunde polisen gräva sig ner två meter under ett hönshus, där de fann Medine Memis kropp som begravts i sittande ställning med bakbundna händer.

Jord i lungorna

Flickan hade rapporterats saknad 40 dagar tidigare. Obduktionen visade att hon hade väsentliga mängder med jord i lungorna och magen vilket tyder på att hon begravts levande, uppgav rättsmedicinsk expertis.
- Resultat av obduktionen är hårresande. Enligt våra fynd var flickan – som saknade blåmärken och tecken på droger i blodet – vid liv och medvetande när hon begravdes, sade en expert som inte vill namnges.

Far och farfar gripna

Flickans far och farfar har gripits och fängslats i väntan på rättegång. Fadern uppges ha sagt i förhör att familjen var missnöjd över att flickan hade manliga vänner.
Vid så kallade hedersmord, som är vanligast i Turkiets huvudsakligen kurdiska sydöstra del, utser ett så kallat familjeråd en familjemedlem till att döda en kvinnlig släkting som anses ha besudlad släktens heder, vanligen genom ett utomäktenskapligt förhållande.
Sedvänjan har också tillämpats på våldtäktsoffer eller kvinnor som enbart talat med främmande män.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag