Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åring anlitades för att mörda – gängledare döms

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
Nader Al-Khalili döms till 18 års fängelse.
Foto: Polisen
Polisens bild från Encrochat.
Mordplatsen.
Foto: Polisen
Vapnet.
Foto: Polisen
16-åringen.
Foto: Polisen
27-åringen.
Foto: Polisen
1 / 7

Nader Al-Khalili, en ledarfigur inom Jakobsbergsnätverket, döms till 18 års fängelse för anstiftan till ett mordförsök i Järfälla förra våren.

Dådet utfördes av en 16-årig pojke, som inte ville ha någon betalning för det.

Ytterligare två män fälls i åtalet för medhjälp till mordförsöket.

Det var i maj förra året som en man i 20-årsåldern sköts med flera skott vid en busshållplats i Viksjö i Järfälla kommun utanför Stockholm när han var på väg till jobbet.

Offret fick vårdas för livshotande skador på sjukhus, och hans liv kunde räddas. Skytten flydde från platsen på en elcykel.

Men den 16-årige pojken som genomförde brottet kunde senare gripas. Han misstänks ha utfört dådet på uppdrag av äldre män från området – utan att ha velat ha någon betalning.

Enligt Attunda tingsrätt är beställaren till mordet är Nader Al-Khalili, som inom polisen har beskrivits som en ledarfigur inom Jakobsbergsnätverket, enligt uppgifter till Expressen”. 

Planerade mord på Encrochat

Polisen lyckades spåra anstiftaren genom chattar i den krypterade meddelandetjänsten Encrochat. I chattar kallades 16-åringen för en ”en soldat som ser ut som en jättesnäll liten unge”.

”Bror han e fett lojal vill inte ens göra för para”, skriver en användare till Nader Al-Khalili  på Encrochat, angående vad 16-åringen vill ha i gengäld för attentatet.

Diskussion om mordförsöket i Encrochat. Det grå meddelandet kommer enligt polisen från den nu dömde 27-åringen.
Foto: Polisen / Polisen

Enligt domen ska Nader Al-Khalili försett 16-åringen med en skarpladdad pistol. Han ska även ha chattat med de två andra dömda männen om att skaffa en lägenhet där 16-åringen kunde vara före och efter dådet.

”Meddelandena är av avgörande betydelse för bedömningen av åtalen”, skriver rättens ordförande K-G Ekeberg i ett pressmeddelande.

16-åringens advokat: Han nekar

Attunda tingsrätt dömde på måndagen 16-åringen för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård och Nader Al-Khalili till 18 års fängelse för anstiftan till mordförsök. 16-åringens DNA hittades på en patronhylsa och en mobil som hittades vid brottsplatsen. Båda döms även för grovt vapenbrott, för att ha haft vapnet som användes i sin ägo. 

En 28-åring och en 31-årig man döms också för medhjälp till mordförsök, för att ha haft kontakt med 16-åringen och planerat mordförsöket. Påföljden för 31-åringen blir 10 års fängelse och för 28-åringen 8 års fängelse.

Anton Strand, advokat åt 16-åringen, säger att han tänker överklaga tingsrättens dom.

– Jag gör en annan bedömning av bevisningen i det här målet. Min klient vidhåller att han inte har med det här att göra.


Rättelse: I en mobilpush påstods att Nader Al-Khalili döms för ”anstiftan till mord”. Det är fel. Rätt är att Nader Al-Khalili döms för ”anstiftan till mordförsök”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.