Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-årige pojken mördad 400 meter från sitt hem

Från i torsdags: Polisen söker efter en misstänkt gärningsperson.
Foto: S:t Eskilskyrkan
Den mördade 16-åringen hedrades på brottsplatsen på fredagen.Foto: Privat

I torsdags sköts en 16-årig pojke till döds i Eskilstuna.

Josef Nsumbu, pastor i församlingen som familjen tillhörde, uppmanar alla i samhället att stå upp mot våldet.

– Det här är inte bara en fråga för polis och myndigheter. Vi måste alla vakna upp, säger han. 

Efter larm om höga smällar i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna på torsdagskvällen hittades en allvarligt skottskadad 16-årig pojke. Han avled under kvällen av sina skador.

I S:t Eskilskyrkan inte långt därifrån hade man haft ledningsmöte under kvällen, och pastor Josef Nsumbu var på väg att låsa kyrkporten när han såg en kvinna som tillhör församlingen springa ut ur sitt hus, gråtande och skrikande.

– Jag tog henne i händerna och frågade vad det var. Hon kunde inte säga något – hon bara grät och grät – men hennes yngre son sa: ”Man har skjutit min storebror och han ligger på sjukhus”, berättar Josef Nsumbu.

Tillsammans begav de sig till sjukhuset, där det stod klart att pojkens liv inte gått att rädda. Mamman fick se kroppen innan den flyttades till rättsmedicin.

Polisen: Risk för hämndaktioner

Morgonen därpå öppnade Josef Nsumbu församlingssalen för dem som ville samlas och sörja och på kvällen hölls en andakt på brottsplatsen, inte långt därifrån.

– Det blev jättegripande. Det var mycket folk, många gråtande ungdomar, bekymrade ansikten, säger han.

Pastorn läste en bibelvers och uppmanade till kärlek.

– Jag sade att det är genom kärlek som vi kan bygga ett land. Det är inte bara en fråga för polisen och myndigheterna, utan för oss alla.

Polisen har uppgett att man kände till 16-åringen sedan tidigare och att mordet kan ha kopplingar till ”kriminella nätverk”. En oro för hämndaktioner finns också hos polisen.

– Det finns alltid en risk för vedergällningar men det vill vi försöka motverka, har Mikael Backman, chef för polisområde Sörmland, sagt i ett uttalande.

Placerad på HVB

Den mördade pojken kom till Sverige som asylsökande med sin mamma och sina syskon för några år sedan och de blev snart en del av församlingen.

År 2017 började pojken i konfirmationsundervisning hos pastor Nsumbu.

– Den bild vi hade av honom då var en väldigt lugn och snäll kille. Eftersom han var äldst av barnen hjälpte han sin mamma med att ta hand om sina yngre syskon.

Men ungefär samtidigt blev han aktuell hos socialtjänsten, visar handlingar från förvaltningsrätten. Han ansågs ha ett utagerande beteende och hade varit misstänkt för olika brott, och han placerades på HVB-hem.

Hösten 2018 inleddes en ny utredning av socialtjänsten. Pojken hade då rymt från sitt HVB-hem och blivit körd till skogen, där han blivit misshandlad av flera personer. Han ville dock inte göra någon polisanmälan, utan uppgav att han ville hämnas.

Efter ett beslut om omedelbart omhändertagande placerades han på ett nytt HVB men omplacerades snart efter att ha hotat och hamnat i slagsmål med en annan boende.

Mördad 400 meter från mamma

Socialtjänstens utredning visade att han hade ”normbrytande och kriminella värderingar” och att det fanns ”risk för att han försätter sig i situationer som är förenade med livsfara”.

Hans mamma medgav att han skulle tvångsomhändertas. Själv tyckte han att vården kunde ske frivilligt. Han förnekade att han skulle tillhöra något gäng men uppgav att någon som han inte kände pressade honom på pengar.

På söndagen skulle han komma hem till familjen för att fira sin 17-årsdag, enligt pastor Nsumbu. Men han fick aldrig uppleva den dagen.

– 400 meter från mamma, där blir han mördad, säger Josef Nsumbu.

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.