16-årig fildelare hotas av rekordskadestånd

Publicerad
Uppdaterad
En norsk 16-åring misstänks ha stått bakom ett stort fildelningsnätverk.
Där fanns över 7 000 filmer och 150 000 musikfiler tillgängliga.
Norrmannen kan dömas till böter och villkorligt fängelsestraff - men hans föräldrar riskerar dessutom att få betala ett rekordstort skadestånd till film- och musikbranschen.
16-åringen i norska Stavanger misstänks ha stått bakom fildelningsnätverket "Stavanger Dragon Hub". Efter att ha beslagtagit en server kunde polisen bevisa att han gjort 7 000 filmer, 20 000 videoklipp och 150 000 musikfilmer tillgängliga via sitt nätverk. Åklagaren vill döma norrmannen till 60 dagars villkorligt fängelsestraff och 4 000 kronor i böter. Det nöjer sig inte film- och musikbranschen med.

"Sexsiffrigt belopp"

Genom advokatfirman Simonsen hotar branschen att stämma 16-åringens föräldrar på ett rekordstort belopp. - Vi ska räkna ut hur mycket film och musik som har delats ut, värdet av det och hur mycket skadestånd vi ska kräva. Det kan bli tal om ett sexsiffrigt belopp, säger advokat Espen Tøndel till VG.no. Advokaten Magnus Stray Vyrje tycker att film- och musikbranschens synsätt är bekymmersamt. - Man kan inte ha obegränsat med ansvar som förälder. Det är banbrytande om domstolarna generellt skulle komma fram till att det är oaktsamt att inte veta vad en 16-åring gör på Internet, säger han till Dagbladet.no.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag