Får extra betalt vid sjukskrivningar.
Får extra betalt vid sjukskrivningar.

1500 kr – för varje pension

Publicerad
Uppdaterad
Handläggare på försäkringskassan får extra betalt om de förtidspensionerar en person som är sjukskriven trots att det inte är medicinskt motiverat.
Vi kan få upp till 1 500 kronor i bonus för varje sjukpensionerad, säger en handläggare.
Expressen har i en artikelserie berättat om människor som blivit förtidspensionerade mot sin vilja. En avgörande roll spelar de 23 länsförsäkringskassorna – en i varje län. Expressen har pratat med mellanchefer och handläggare över hela landet och de ger följande bild:
 • Det politiska målet är att antalet sjukskrivningsdagar ska halveras på tre år.
 • Det enklaste sättet för försäkringskassan är att förvandla den sjukskrivne till förtidspensionär.
 • Enskilda handläggare belönas extra om de klarar av extra många så kallade ärenden.

  Snabbast arbetssätt

  En handläggare i västra Sverige säger: – Vi tilldelas ett visst antal ärenden som ska avklaras på en viss tid. Det snabbaste är att i en promemoria föreslå kassans politikernämnd att en sjukskriven ska bli förtidspensionär. – Nämnden går i 99 fall av 100 på handläggarens förslag. Under vårt senaste nämndsammanträde behandlades 50 ärenden av på en timme. Så nämnden är bara en formalitet. – Det finns ett styckepris på sådana här promemorier. Vi kan få mellan 500 och 1 500 kronor per promemoria. Det kallas övertidsersättning.

  "Tävlar"

  En handläggare i Mellansverige säger: – Jag har ungefär 100 ärenden som ska vara avklarade inom en månad. Om jag klarar det får jag något som kallas övertidsersättning men som inte alls behöver innebära övertid, för det går inte att kontrollera. – Snarare är det bonus för att jag lyckats förtidspensionera ett visst antal människor på kort tid. En handläggare i norra Sverige: – Min känsla är att de 23 länskassorna tävlar med varandra om att minska antalet sjukskrivna, och det gör man genom förtidspensionering.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag