150 mord i Stockholm är fortfarande olösta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Polisen satsar hårdare på att lösa gamla ouppklarade mordfall. Fem erfarna utredare i Stockholm ska söka svaren på vad som hände bland annat klarinettspelaren Nils Bergman, 77, som mördades i Skärholmen 2002.

– Vi ska inte ha en massa mördare som går lösa. De ska veta att vi letar efter dem, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Den pensionerade ingenjören Nils Bergman knivhöggs till döds den 14 november 2002 på Ekholmsvägen i Skärholmen när han var på väg hem från en spelning med en pensionärsorkester i Haninge. Fallet har blivit mycket uppmärksammat, bland annat i SVT:s "Veckans brott", och flera gånger har utredningen pekat mot en lösning, men fortfarande har ingen fällts för mordet.

Mördare jagas i storstäderna

Fallet med Nils Bergman är ett av de 150 mordfall i Stockholm som polisen nu satsar mer kraft på att klara upp. I Stockholms län ska fem erfarna mordutredare nu jobba med mord som skett mellan 1985 och 2007, med stöd av teknisk personal. Liknande grupper har också tillsatts i Malmö och Göteborg.

– Mord är det är det allvarligaste brott man kan begå, säger Lars Byström, informatör vid Stockholmspolisens länskriminalavdelning.

Sedan den 1 juli 2010 preskriberas inte längre mord. Samtidigt fortsätter utvecklingen av polisens DNA-teknik. Det är två tungt vägande skäl till att det nu satsas hårt på gamla mord, berättar Lars Byström.

"Ska veta att vi letar efter dem"

De senaste åren har ett tiotal gamla mord klarats upp av polisen.

– Det är hyggligt, och det går bättre och bättre. Om man tar och räknar i procent så kan man nog klara ut en 15 - 20 procent. Det får man nog säga är ganska bra, säger polisprofessor Leif GW Persson till Expressen.se.

Men av det 300-tal mord som polisen nu satsar på att klara upp är långt ifrån alla möjliga att lösa. Och i ett flertal av alla Cold case-mord är det inte säkert att gärningsmannen fortfarande är i livet.

– Det är hög dödlighet på de inblandade. Gärningsmännen brukar ha ganska kort omloppskurva. Ofta är det så enkelt att de dör, säger Leif Gw Persson.

Men i de fall där det fortfarande finns en gärningsman i livet finns det från polisens sida en ambition av att få dem att inse att de aldrig kommer att kunna känna sig riktigt lugna, berättar Lars Byström.

– Vi ska inte ha en massa mördare som går lösa. De ska veta att vi letar efter dem, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.