Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

150 bilbränder – men ingen har gripits ännu

Under år 2016 har det inträffat minst 150 bilbränder i Södertälje, rapporterar Hem & Hyra. Bilbränderna på bilden skedde i Malmö.Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Även Malmö har drabbats av bilbränder under sommaren.Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Rekordantalet 150 bilar har brunnit i Södertälje i år – men hittills har ingen gripits.

Polisen säger själva att deras insatser inte räcker till.

En av de som drabbats är Kristoffer Sidestam – vars bil brann i maj.

– Man vill ju bara flytta härifrån när det är så här, säger han.

Trots att det bara är augusti har det redan brunnit fler bilar i än vad det gjorde under hela förra året i Södertälje. De senaste två åren har det inträffat 130 bilbränder i området, men under år 2016 har det inträffat minst 150, rapporterar magasinet Hem & Hyra.

– Det är ju betydligt fler än vad det brukar brinna. Men tyvärr så är det ju nästan så att vi har normaliserat det här med bilbränder, för i Södertälje så har det under en följd brunnit i ungefär 100 bilar per år. Men i år är det då en topp, kan vi notera. Så det är klart att det är ett ansträngt läge för många av våra medborgare som bor i dehär lite mer utsatta områdena, säger säkerhetschef på Södertälje kommun, Per Tegel.

Kristoffer Sidestam, 32, bor i området Saltskog och har drabbats av bilbränderna.Foto: Privat / LÄSARBILD

Bränderna har inträffat på flera olika platser i Södertälje. Men arbetet med att utreda brotten har hittills inte gett några resultat.

– Vi har inte vid något tillfälle lyckats gripa någon, säger Peter Nylind.

Polisen har inte gripit någon för bränderna

Polisen har bland annat haft problem med att hitta vittnen till de olika händelserna. Man har heller inte kunnat binda någon till platserna via teknisk bevisning.

– Det är en frustrerande situation i och med att vi har en påtagande problematik med just den typen av brott. Våra insatser och åtgärder når inte riktigt de resultat som vi önskar och vill för att kunna minska och hitta dem som håller på med den här typen av brott, säger Peter Nylind.

”Arg och ledsen”

En av de som drabbats av bilbränderna i Södertälje är Kristoffer Sidestam, 32, som bor i området Saltskog. I våras när han skulle gå till sin bil för att skjutsa sitt barn till förskolan så såg han att människor stod och tittade på bilen.

– Först så såg man inte att bilen var förstörd på längre håll, men när folk stod och tittade på den också så förstod jag. Då kände jag mig uppgiven, och arg och ledsen, berättar han.

Kristoffer Sidestams bil var en av de som klarade sig bäst, men han kunde ändå inte använda den.Foto: Privat / LÄSARBILD

Totalt brann sju bilar i hans område den natten. Hans bil var en av de som klarade sig bäst, men han kunde ändå inte använda den. Lyktor, speglar och plastdetaljer hade smält av värmen och funkade inte.

– Man blir ju arg och fundersam, säger han.

Under natten mot torsdagen brann det på hans gata igen. Denna gång var det två bilar som brunnit och en tredje som skadats av värmen. När Kristoffer Sidestam hörde om branden gick han ner för att kolla om det var hans bil. Men det var det inte, den här gången.

– Man kan ju aldrig slappna av riktigt, för man vet ju inte om bilen står där man ska åka någonstans, eller om den blivit förstörd, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.