150 000 på gatorna för att hedra offren

Publicerad
Uppdaterad
Ett massivt folkuppbåd samlades på Rådhustorget i Oslo i kväll för att hedra de döda i fredagens blodiga attentat.
Det blev känsloladdat när både kronprins Haakon och statsminister Jens Stoltenberg talade till nationen - och försökte inge hopp till de sörjande.
- Vi låter inte rädsla knäcka oss, sade Stoltenberg.
Vid 18-tiden på måndagskvällen samlades tusentals människor på olika platser runtom i Norge för att tillsammans gå i fackeltåget till minne av de dödade i attentaten.
Terje Bratland startade spontant en facebook-grupp efter fredagens attentat och det utvecklade sig till kvällens fackeltåg.
- Det handlar om att jag gillar människor, gillar att hjälpa människor och vill visa att jag bryr mig. Det är en stor tragedi som har drabbat det norska folket, det berör oss alla, säger han till Dagbladet

Kunde inte genomföra tåget

I Oslo hade ett stort folkhav samlats på Rådhusplatsen för att med rosor i händerna marschera genom stan. Arrangörerna räknade till 150 000 deltagare i manifestationen. På grund av att samlingen blev så stor kunde man dock inte genomföra någon marsch.
- Vi är så många människor att vi inte kan genomföra tåget. Men det är fullt med människor med rosor på gatorna, det är ju också ett blomstertåg, säger konferencier Asgeir Borgemoen.

"Gatorna fulla"

Det blev känsloladdat på torget när bland annat statsminister Jens Stoltenberg och kronprins Haakon höll tal – vilket direktsändes i norsk tv.
- Det Norge vi vill ha kan ingen ta ifrån oss. I kväll är gatorna fulla av kärlek, sade Haakon.
- Med facklor och rosor ger vi världen besked. Vi låter inte rädsla knäcka oss, säger Jens Stoltenberg.
- I kväll skriver det norska folket historia med det starkaste av världens vapen; frihet och demokrati stakar vi ut kursen för Norge efter den 22 juli 2011, sade Stoltenberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag