Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personer försökte störa Prideparaden

En grupp personer försökte vid Klarabergsviadukten i närheten av Stockholms centralstation störa Prideparaden, enligt polisen.Foto: FRITZ SCHIBLI
Inget bråk ska ha uppstått.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Lars Byström, polisens presstalesman.Foto: FREDRIK SAMUELSON

En person greps för våldsamt motstånd och 13 omhändertogs efter att ha försökt störa Prideparaden i centrala Stockholm.

Senare greps en person i Pridetåget för att ha kastat en sten mot en grupp motdemonstranter.

Omkring 45 000 personer och omkring 200 ekipage deltog i Prideparaden, från Stadshuset genom centrala Stockholm ut till Östermalms IP.

Vid 13-tiden försökte en grupp personer störa paraden på Klarabergsgatan i närheten av Stockholms centralstation.

– Vi gjorde bedömningen att det var fara för den allmänna ordningen, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

13 omhändertogs och en greps

13 personer omhändertogs av polis enligt polislagens paragraf 13, fördes till polisstationen och släpptes senare. Utöver det greps en person misstänkt för våld mot tjänsteman.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, men det ville Lars Byström inte kommentera.

– Vi pratar aldrig grupperingar.

En person i tåget kastade sten 

Vid 15-tiden höll en grupp personer som hade med sig en flagga från Nordisk ungdom en demonstration utan tillstånd vid Lidingövägen. De stod på privat mark och rapporterades för olaga intrång.

När paraden passerade kastade en person i Pridetåget sten mot dem, enligt polisen. Personen greps misstänkt för försök till grov misshandel och släpptes efter förhör. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.